ГоловнаПолітика

Стали відомі претензії НСТУ до Аласанії

На голову правління написала скаргу профспілка.

Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва опублікувала проект рішення наглядової ради, на підставі якого 31 січня звільнили голову Суспільного телебачення Зураба Аласанію.

Проект, запропонований членом наглядової ради В'ячеславом Козаком, складається з п'яти пунктів.

Аласанії закидають делегування ключових виконавчих функцій так званому директорату (виконавчий директор, його заступники і директори департаментів), у результаті чого в нього стало більше повноважень, ніж у членів правління.

По-друге, Зураба Аласанію звинувачено в незбалансованій і суперечливій фінансовій політиці: одночасно оголошувався режим жорсткої економії і виплачувалися премії керівному складу компанії.

По-третє, Аласанії закидають неспроможність упорядкувати фінансову звітність компанії, в результаті чого незалежний аудитор відмовився надавати свій висновок щодо неї.

Четвертий пункт у проекті Козака засвідчує, що "UA: Перший" не висвітлив Хресну ходу за помісну церкву, економічний форум за участю президента Петра Порошенка, а також виступ Порошенка на засіданні Генасамблеї ООН. Однак Лебедєва у фейсбуці стверджує, що ці положення у фінальне рішення наглядової ради не увійшли.

По-п'яте, наглядова рада вважає, що Аласанія впроваджував "хибно зрозумілий" принцип відсторонення від влади, аж до повної деполітизації новин.

У той самий час телеканал ZiK опублікував лист профспілки НСТУ на адресу Лебедєвої від 18 грудня, де Аласанію звинувачено у зловживаннях.

У документі заявлено, зокрема, про порушення трудового законодавства, розкрадання коштів, великі зарплати і премії для керівництва і мізерні зарплати для простих працівників.

"Призначення на високооплачувані посади осіб без належної освіти, з порушенням кваліфікаційних вимог і конкурсних процедур; кулуарні призначення наближених до керівництва осіб, що простежується в діяльності понад 50 осіб... Встановлення незаконних розмірів надбавок, доплат, премій, які сягають мільйонів гривень, встановлення незаконних винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат", - перераховують у документі "гріхи" Аласанії.

При цьому в листі наголошено на відкритті на той момент вже низки кримінальних проваджень, зокрема, через факти зловживання службовим становищем посадовими особами ПАТ НСТУ під час проведення тендерів.

У документі також наголошено, що спроби приховати негативні результати фінансової діяльності здійснюються через рішення правління і наглядової ради НСТУ.

Нагадаємо, Аласанія очолював НСТУ з 15 травня 2017 року до 31 січня 2019 року.

Аласанія очолював також Національну телерадіокомпанію України, на базі якої створили НСТУ, з березня 2014 року по листопад 2016 року. Тоді він пішов у відставку за власним бажанням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram