ГоловнаПолітика

Наглядова рада НСТУ розірвала контракт з Аласанією (оновлено)

Тимчасово виконувати обов'язки голови правління Суспільного мовлення буде Чернотицький.

Наглядова рада НСТУ розірвала контракт з Аласанією (оновлено)
Зураб Аласания
Фото: Андрей Гудзенко/LIGA.net

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії сьогодні достроково розірвала контракт з головою правління Зурабом Аласанією. Про це повідомила заступниця голови наглядової ради Світлана Остапа на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Щойно наглядова рада Суспільного більшістю голосів проголосувала за дострокове розірвання контракту з головною правління ПАТ НСТУ Зурабом Аласанією. 9 за, 3 проти", - написала Остапа.

Причин рішення не повідомляють.

Оновлення. Зураб Аласанія працюватиме головою правління Суспільного ще два тижні, після чого наглядова рада призначить тимчасового виконувача обов'язків голови правління.

Про це Детектор медіа повідомила голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва.

За її словами, наглядова рада готуватиме оголошення позачергового конкурсу на посаду голови правління Суспільного. Для цього потрібно створити комісію, розробити умови конкурсу, проголосувати за оголошення конкурсу тощо.

Голова наглядової ради пояснила, що розірвання контракту з Зурабом Аласанією не стосується членів правління НСТУ та інших членів його команди. Чи залишаться вони в компанії - їхній вибір.

За словами Лебедєвої, питання дострокового розірвання контракту з Зурабом Аласанією неодноразово порушували члени наглядової ради, але раніше його не ставили в порядок денний.

"Сьогодні питання про розірвання контакту було розглянуто, оскільки на засіданні мали почути аргументи всіх членів наглядової ради. Рішення ухвалювали з дотриманням усіх процедур, таємним голосуванням. З 12 присутніх 9 осіб проголосували за недовіру голові правління", - сказала вона.

"Детальніше про те, що відбувалося на засіданні перед таємним голосуванням, можна буде дізнатися з опублікованих протоколів на сайті "UA: Суспільне мовлення", - додала голова наглядової ради.

Водночас член наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Олексій Панич заявив, що виконувати обов'язки відстороненого від посади голови правління буде член правління НСТУ Микола Чернотицький.

"Ми призначили одного з членів правління виконувачем обов'язків голови до обрання нового складу правління. Ми призначили Миколу Чернотицького, про що він не знає, ми з ним не консультувалися. Принаймні не знав до моменту рішення", - сказав Панич Українській правді.

Оновлення 22:42. Питання про відставку голови правління НСТУ Зураба Аласанії порушив член наглядової ради компанії за квотою парламентської фракції Радикальної партії Олега Ляшка В'ячеслав Козак, повідомили у програмі новин в ефірі телеканалу "UA:Перший".

"Порушив його (питання про відставку) В'ячеслав Козак. Він у наглядовій раді за квотою депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка", - сказала ведуча новин телеканалу.

Ведуча зазначила, що в порядку денному засідання наглядової ради НСТУ питання про відставку голови правління Аласанії не було.

Зураб Аласанія прокоментував рішення наглядової ради НСТУ. Він підтвердив, що в порядку денному питання розірвання контракту не було.

"За поданням "з голосу" Козака і поправкою Панича поставили на голосування, зробили голосування "закритим і таємним" і проголосували", - написав Аласанія у фейсбуці.

Він заявив про намір оскаржити в суді розірвання контракту з НСТУ після оприлюднення причин рішення.

"Не те, що зовсім несподівано - намагалися давно, та й цього разу бюлетені були заготовлені заздалегідь - але так очевидно перед виборами... Ну, дещо необережно. Що далі? Порушено всі процедури, судова боротьба можлива і навіть обов'язкова - після оприлюднення причин", - заявив Аласанія.

За словами Аласанії, офіційне обґрунтування обіцяють оприлюднити через тиждень.

Нагадаємо, 10 квітня 2017 року наглядова рада обрала Аласанію головою правління, 1 листопада 2017 року він подав у відставку за власним бажанням з посади гендиректора НТКУ.

У 2013 році Зураб Аласанія став одним із засновників і журналістів Hromadske.tv, є членом громадської організації Hromadske.tv, членом Незалежної Медіаради та Комісії з журналістської етики.

25 березня 2014 року Кабінет Міністрів України призначив Аласанію генеральним директором Національної телекомпанії України. Команда Зураба Аласанії створила логотип Суспільного мовлення і перейменувала Перший національний на "UA: Перший". Колишні ОДТРК об'єдналися в НТКУ для подальшого створення публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram