ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про зміну підпорядкованості релігійних організацій

Закон набуде чинності наступного дня після публікації.

Порошенко підписав закон про зміну підпорядкованості релігійних організацій
Порошенко подписал закон о смене подчиненности религиозных организаций
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України про підпорядкованість релігійних організацій та процедуру державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи", який прийнято Верховною Радою 17 січня 2019 року.

Про це повідомляється на сайті президента.

Відповідний законопроект №4128-д був підтриманий 229 голосами. Згідно з ним, держава визнає право релігійної громади міняти підпорядкованість релігійних центрів шляхом реєстрації нової редакції статуту або внесення змін до чинного. Рішення про зміну підпорядкованості приймається загальними зборами релігійної громади. Такі збори можуть скликатися її члени.

Рішення про зміну підпорядкованості має бути прийнято не менш ніж двома третинами голосів від кількості членів релігійної громади, необхідного для того, щоб загальні збори вважалися повноважними відповідно до його статуту. Таке рішення підкріплюється підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали його.

Зміна підпорядкованості релігійної громади не впливатиме на зміст права власності та інших майнових прав таких громад. Частина громади, що не згодна з таким рішенням, має право створити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою спорудою і майном з власником (користувачем). Такі зміни внесені до закону "Про свободу совісті та релігійні організації".

Депутати також внесли деякі зміни в закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Закон набуде чинності наступного дня після публікації.

Нагадаємо, 6 січня Православна церква України отримала від Вселенського патріархату томос про автокефалію, що дозволило парафіям УПЦ МП приєднуватися до нової української церкви.

17 січня Рада прийняла законопроект №4128-д про підпорядкованість релігійних громад. Він передбачає, що парафія може прийняти рішення про перехід в іншу церкву двома третинами кворуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram