ГоловнаПолітика

Хакери оприлюднили 175 гігабайтів "витоку" про війну на Донбасі та зв'язки Кремля з РПЦ

DDoSecrets спростував, що метою операції була відплата Росії.

Хакери оприлюднили 175 гігабайтів "витоку" про війну на Донбасі та зв'язки Кремля з РПЦ
Фото: wsj.com

Проект DDoSecrets website розмістив у публічному доступі масштабну колекцію електронного листування, здобуту через хакерські зламування й витоки інформації.

Про це першим повідомило видання The New York Times, передає Голос Америки.

Розміщення цієї інформації багато хто сприйняв як символічну "відплату" Росії за кібератаки під час президентської кампанії в США 2016 року. Однак Емма Бест, журналістка з Бостона, яка допомагала організувати DDoSecrets website, зазначила, що метою операції не була відплата Росії.

"Ми намагалися зібрати й поширити наявні матеріали на недостатньо досліджену тему: російські владні кола, їхні взаємозв'язки та операції впливу, - говорить Бест у коментарі виданню. - Люди мають лише опосередковане уявлення про це. Крім небагатьох експертів, цю тему не досліджували докладно і в контексті".

Більшість матеріалів під назвою "Темна сторона Кремля" проливає світло на війну Росії в Україні, зв'язки Кремля з Російською православною церквою, операції олігархів та інше. Частково ця інформація з'являлася на інших сайтах, однак, цей витік вразив своєю масштабністю - 175 гігабайтів інформації.

"Темна сторона Кремля (108 гігабайтів), сотні тисяч повідомлень і файлів від російських політиків, журналістів, олігархів, релігійних діячів і націоналістів/терористів в Україні", - йдеться в повідомленні групи DDoSecrets.

Серед документів - матеріали російського Міністерства внутрішніх справ, які 2016 року відмовився публікувати WikiLeaks, матеріали російської хакерської групи "Шалтай Болтай", документи "Рособоронекспорту" і те, що DDoSecrets назвали "хакерською хвилею", яка стосувалася катастрофи літака MH17 над Донбасом 2014 року.

Веб-сайт, який веде Бест, побудований подібно WikiLeaks - він запрошує хакерів і активістів надсилати й поширювати конфіденційні документи, пише NYT.

На думку видання, витоку інформації сприяють такі чинники: українські хакери активно працювали, щоб пролити світло на таємні російські операції в окупованому Криму та на Донбасі; активісти намагаються висвітлити порушення поліції і служб безпеки, а олігархи використовують хакерів у конкурентній боротьбі.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram