ГоловнаПолітика

Росія виділила спецслужбам $350 млн на втручання в українські вибори, - Єгор Божок

Основне завдання - повернути Україну в російську орбіту впливу.

Росія виділила спецслужбам $350 млн на втручання в українські вибори, - Єгор Божок
Фото: Макс Требухов

На сценарії дестабілізації влади Росія додатково виділила 350 млн доларів. Основним завданням є втручання в українські вибори, щоб повернути Україну в російську орбіту впливу.

Про це розповів глава Служби зовнішньої розвідки Єгор Божок в інтерв'ю Укрінформу.

"Завдання - повернути Україну повністю в російську орбіту впливу. Але так, щоб більше ніяких «кольорових революцій». Для цього додатково до бюджету СВР, ФСБ і ГРУ виділено 350 млн доларів конкретно під наші вибори 2019 року", - сказав глава СЗР.

За словами Єгора Божика, ці гроші будуть спрямовані на проплату фейкових новин і підкуп, організацію провокацій, протестів, внутрішньополітичного тиску на керівництво держави, а також для підготовки кібератак.

"Кінцевий результат - хто завгодно, тільки не Порошенко. Чому? Не тільки тому, що є питання з приводу лояльності інших політиків. Справа в тому, що будь-яке перезавантаження влади паралізує держапарат як мінімум на три місяці. Але не варто забувати, що біля кордонів 48-тисячна армія. І тут три місяці роздолля ...", - зазначив він.

Єгор Божок перерахував сценарії дестабілізації України.

"Перший сценарій - реванш сил, які не викликають таку печію, як Петро Порошенко. Другий сценарій - проросійські сили проходять до парламенту. Завдання-мінімум - завести туди Медведчука. І третій - якщо перераховане вище не спрацьовує, у них ще є Шойгу з його армією".

Основними інструментами реалізації кожного з цих сценаріїв глава Служби зовнішньої розвідки назвав пропаганду і організацію кібератак.

За даними розвідників, в Росії розраховують, що будь-яке перезавантаження влади в Україні "потягне за собою певний параліч державного механізму", поки вишикується нова владна вертикаль.

"Механізми відомі. Перший - пропаганда. Антифейкова ініціатива «EU vs desinformation» порахувала, що за 2018 під 50% всієї дези, яку вони ідентифікували, була спрямована проти України. Позиція номер два - "убити" сервер ЦВК. Для цього є кілька підготовлених точок, з яких, як ми розуміємо, вони мають намір «бити». Але це крапля в морі", - зазначив він.

Як відомо, вибори президента повинні відбутися 31 березня 2019 року. Чергові вибори народних депутатів заплановані на 27 жовтня поточного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram