ГоловнаПолітика

У Криму фігурантів "справи Веджіє Кашка" перевели під домашній арешт

Бекір Дегерменджі, Казим Аметов, Асан Чапух і Руслан Трубач провели в СІЗО рік і два місяці.

У Криму фігурантів "справи Веджіє Кашка" перевели під домашній арешт
Фигурант "дела Веджие Кашка" Асан Чапух (слева) и активист Энвер Муслядинов
Фото: Крым.Реалии

У Сімферополі підконтрольний Росії Київський райсуд 24 січня почав розглядати по суті "справу Веджіє Кашка". Чотирьох його фігурантів - кримськотатарських активістів Бекіра Дегерменджі, Казима Аметова, Асана Чапуха і Руслана Трубача - звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана.

Під час засідання суду прокурор Аліна Логвиненко клопотала про зміну запобіжного заходу для трьох з них - з утримання в СІЗО на домашній арешт. Суддя клопотання схвалив. Раніше суд уже перевів під домашній арешт 66-річного Асана Чапуха, повідомляє Крим.Реалії.

Фігуранти провели в СІЗО рік і два місяці, за цей час у них погіршилося здоров'я.

"Після оголошення рішення їхні близькі та родичі вийшли із залу суду зі сльозами на очах. Вперше за більш ніж рік вони зможуть побачити своїх батьків, чоловіків і братів вдома", - йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що фігуранту "справи Веджіє Кашка" Асану Чапуху стало погано після засідання суду. Рідні були змушені викликати "швидку допомогу".

"У нього різко підскочив тиск, кинуло в холодний піт, посинів. Ми дали води і надали першу допомогу", - розповіла дружина фігуранта "справи Веджіє Кашка" Бекіра Дегерменджі, Аліє.

Після того як лікарі стабілізували стан Асана Чапуха, співробітники ФСВП повинні відвезти його додому.

Бекіра Дегерменджі, Казима Аметова, Асана Чапуха і Руслана Трубача російські силовики затримали 23 листопада 2017 року Сімферополі. Свідком спецоперації ФСБ і СОБР стала ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Після затримання співвітчизників 82-річній жінці стало погано, їй викликали "швидку". Однак довезти до лікарні її не встигли, Веджіє померла дорогою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram