ГоловнаПолітика

Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі

Колишнього президента визнали винним за двома статтями Кримінального кодексу.

Януковича заочно засудили до 13 років позбавлення волі
Фото: znaj.ua

Оболонський районний суд Києва заочно засудив колишнього президента України Віктора Януковича до 13 років позбавлення волі, повідомив кореспондент LB.ua із залу суду.

Прокуратура висунула Януковичу звинувачення за ч.1 ст. 111 (державна зрада), ст.27, ч.2 ст.437 (пособництво у веденні агресивної війни); ст.27, ч.3 ст.110 (пособництво в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Екс-президента просили засудити до 15 років позбавлення волі.

Судді визнали доведеною провину Януковича в зраді і пособництві у веденні агресивної війни, але відхилили звинувачення в сепаратизмі. Оболонський суд вважає, що обвинувачення не змогло довести факт того, що Янукович був проінформований про цілі російської влади захопити Крим.

За держзраду Янукович отримав 13 років, за пособництво у веденні агресивної війни - 12 років.

Під час прийняття рішення судді врахували позитивну характеристику, яку дали Януковичу деякі свідки, наприклад Анна Герман, а також відсутність у нього непогашених судимостей.

Нагадаємо, Януковичу інкримінували те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, він скоїв державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Фотокопію цього звернення демонстрував у Радбезі ООН постпред Росії Віталій Чуркін.

Фото: wikipedia.org

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram