ГоловнаПолітика

ПАРЄ визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими

Резолюцію підтримали 103 делегати, утрималися - 16, три були проти.

ПАРЄ визнала захоплених Росією українських моряків військовополоненими
ПАСЕ
Фото: kapital.com

Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію "Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці".

Про це повідомляє "Укрінформ".

У резолюції ПАРЄ офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими моряками згідно з Женевською конвенцією про військовополонених.

"Асамблея закликає РФ негайно звільнити українських військовослужбовців і забезпечити їм необхідну медичну, правову та/або консульську допомогу у зв'язку з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, такими як Женевська конвенція", - йдеться в документі.

Це перший міжнародний документ, який офіційно визнає статус українських військових моряків як військовополонених і закликає Москву негайно звільнити їх.

Резолюцію підтримали 103 делегати, утрималися 16 і три були проти.

Також ПАРЄ закликає РФ забезпечити вільний прохід суден через Азовське море і Керченську протоку.

При цьому Асамблея звертається до російської і української сторін із закликом "дотримуватися угоди про Азовське море та Керченську протоку й утримуватися від кроків, які можуть призвести до загострення юридичних суперечок, ескалації напруженості конфлікту, а також можуть загрожувати безпеці в регіоні".

У резолюції також висловлюється стурбованість з приводу будівництва Росією моста через Керченську протоку, який вважається нелегальним і свідчить про чергове порушення суверенітету України нарівні з вибірковими перевірками українських і міжнародних суден в Азовському морі.

Асамблея підтримала пропозицію Європарламенту про розширення мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на регіон Азовського моря. У резолюції підтримується ініціатива Німеччини та Франції щодо моніторингу спостерігачами від третіх країн свободи навігації в Керченській протоці.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українські військові кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, а також 24 моряків. Зараз вони у Москві. Усі вони визнали себе військовополоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram