ГоловнаПолітика

Порошенко: Ми повинні використати всі інструменти, щоб посадити Путіна за стіл переговорів

Україна повинна відстоювати свої інтереси, а не погоджуватися на мир за всяку ціну.

Порошенко: Ми повинні використати всі інструменти, щоб посадити Путіна за стіл переговорів
Петр Порошенко в Давосе
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко підкреслює, що Україна повинна бути готова до єдиної відповіді російському агресору і відстоювати свої інтереси, а не погоджуватися на мир за всяку ціну.

Про це він заявив на "Українському сніданку" в Давосі, повідомляють на сайті президента.

"Багато хто досі не зробив висновків і любить говорити про те, що мир в Україні настане незабаром. Це ще одна популістська обіцянка - досить постукати в двері Путінові, попросити про мир і відразу його отримати", - сказав Порошенко.

Президент підкреслив, що Україна приймає мир тільки на засадах національних інтересів, міжнародного права і лише з поверненням суверенітету і територіальної цілісності країни.

"Ми принесемо мир, якщо Росія повернеться до ситуації хоча б як у 2013 році. Ключі до миру, на жаль, не в Києві, не в Брюсселі, Оттаві чи Вашингтоні. Ключі до миру - в Москві. Ми повинні використати кожен інструмент, який маємо, щоб посадити Путіна за стіл переговорів. Так, як ми зробили у 2014 і 2015 роках під час підписання Мінських угод", - сказав Порошенко.

Фото: Прес-служба президента

Президент зазначив, що в українському парламенті переговори з приводу Мінських угод ведуться вже чотири роки.

"Багато партійних лідерів, у тому числі ті, хто сьогодні тут каже, що це катастрофа... Що саме? Те, що ми чітко зафіксували в Мінських угодах, що всі іноземні війська повинні бути виведені з України? Те, що ми повинні контролювати кордон між Україною і Росією? Те, що ми говоримо Путіну вивести артилерію, танки, системи залпового вогню та іншу зброю, яка вбиває українців? Ні. Ми маємо можливість відновити український суверенітет і повернути мир", - додав Порошенко.

Фото: Прес-служба президента

Нагадаємо, за даними ООН, в результаті збройного конфлікту на сході України з квітня 2014-го до кінця 2018 року загинули від 12 тис. 800 до 13 тис. осіб.

5 вересня 2014 року в столиці Білорусі підписали так звані Мінські угоди. З тих пір у Мінську двічі-тричі на місяць проходять засідання Тристоронньої контактної групи з їх виконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram