ГоловнаПолітика

Суд визнав належними докази провини Януковича (оновлено)

Сьогодні Оболонський суд Києва оголошує вирок екс-президентові.

Зліва направо: судді Оболонського районного суду Костянтин Васалатій, Владислав Дев'ятко і Максим Тітов зачитують вирок Віктору
Януковичу, Київ, 24 січня 2019.
Фото: EPA/UPG
Зліва направо: судді Оболонського районного суду Костянтин Васалатій, Владислав Дев'ятко і Максим Тітов зачитують вирок Віктору Януковичу, Київ, 24 січня 2019.

Оболонський райсуд Києві вважає достатніми докази провини екс-президента Віктора Януковича з приводу державної зради і пособництва у веденні агресивної війни.

Про це сказав один із суддів у справі - Максим Тітов, зачитуючи вирок, передає журналіст LB.ua.

"Незважаючи на невизнання своєї провини обвинуваченим, суд, вислухавши показання свідків, дослідивши висновки експертів, документи і речові докази, оцінивши доводи звинувачення і захисту, вважає, що винність обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених частиною 1 статті 111 (держзрада), частиною 5 статті 27, частиною 2 статті 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України доведена належними і допустимими доказами", - сказав він.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Оголошення вироку на цьому не завершилося.

У перерві судового засідання адвокати Януковича заявили, що не згодні з рішенням суду.

"Суд не враховує позицію сторони захисту. Усе, що ви почули, ґрунтується виключно на обвинувальному акті прокурорів. Мало часу приділено позиції захисту", - сказав адвокат Олександр Байдик.

Інший адвокат Олександр Горошинський додав, що про засідання суду він був проінформований тільки вчора, хоча, згідно із законодавством, його мали повідомити за три дні.

Оболонський райсуд Києва пішов у нарадчу кімнату 5 грудня. 30 жовтня 2018 року суд завершив дебати у справі Януковича, розпочаті 16 серпня. Президент-утікач давав свідчення по відеозв'язку.

Фото: 112

Януковичу інкримінували, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території Росії, він скоїв державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Прокуратура звинуватила Януковича за ст. 111 (державна зрада), ст.27, ч.2 ст.437 (пособництво у веденні агресивної війни); ст.27, ч.3 ст.110 (пособництво в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. І попросила для екс-президента 15 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram