ГоловнаПолітика

Порошенко привітав патріарха Філарета з 90-річчям

Ювілей патріарха відзначатимуть на державному рівні.

Порошенко привітав патріарха Філарета з 90-річчям
Фото: пресс-служба президента

Президент України Петро Порошенко привітав патріарха Філарета (Денисенка) з 90-річчям, повідомляє прес-служба адміністрації президента України.

"Прийнявши чернечий постриг у 21 рік, Ви, Ваше Святосте, усе своє довге життя присвятили служінню Церкві. Обстоювали право вірити в Бога за часів войовничого атеїзму. Стали першим українцем, який зайняв київський престол за майже 150 років. Перед тим Петербург і Москва надсилали служити сюди кого завгодно, але не українців... І як показово, що саме син Донецького краю високо підняв прапор українства і несе його стільки десятиліть. І це символ того, що Донбас - це Україна", - сказано у святковому зверненні Порошенка до Філарета.

Президент особливо відзначив роль патріарха в духовному об'єднанні українського народу і, зокрема, в отриманні томосу про автокефалію Української православної церкви.

"Ви вже увійшли в історію як духовний і державний лідер, один з творців церкви і держави. Ваше патріарше благословення під час важливих суспільно-політичних подій надихало людей іти шляхом правди, консолідувало і додавало сил. Так було в Помаранчеву революцію, так було в Революцію гідності, так є й зараз під час російської агресії проти України", - зазначив голова держави.

Президент зазначив, що ім'я Філарета увійде в історію поряд з іменами Петра Могили, Василя Липківського, Іларіона Огієнка, Андрея Шептицького, Йосипа Сліпого.

"Сьогодні, коли мільйони співвітчизників піднялися на захист своєї Батьківщини від російського агресора, Ваше мудре слово, Ваші молитви додають усім нам сил у захисті правди і справедливості, у збереженні національної єдності, у вірі в перемогу над ворогом", - підсумував Президент.

Нагадаємо, на початку січня Порошенко присвоїв Філарету звання Героя України, а 22 січня вручив патріархові Золоту зірку героя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram