ГоловнаПолітика

Кива подав документи для реєстрації кандидатом у президенти

Колишній голова Департаменту наркозлочинності балотується від СПУ.

Кива подав документи для реєстрації кандидатом у президенти
Фото: facebook.com/kivailya

Колишній радник міністра внутрішніх справ Ілля Кива подав документи в Центральну виборчу комісію для реєстрації кандидатом у президенти на вибори 31 березня.

Він балотується як кандидат від Соціалістичної партії України, повідомили в прес-службі ЦВК.

ЦВК має зареєструвати його або відмовити в реєстрації протягом 5 днів.

Уперше кандидатом СПУ на виборах президента буде не Олександр Мороз, який балотувався чотири рази. У 1994 році він набрав 3,5 млн голосів, у 1999 році - 3 млн голосів, у 2004 році - 1,6 млн голосів, у 2010 році - 95 тисяч голосів.

Соціалістична партія України - одна з найстаріших політсил країни. Заснована в 1991 році Олександром Морозом, партія була представлена у Верховній Раді з 1991 по 2007 рік. Причиною занепаду політсили стала коаліція з Партією регіонів у 2006 році. У 2012 році Мороз покинув посаду лідера СПУ.

Ілля Кива погодився очолити СПУ в липні 2017. До цього часу лідером партії був Петро Устенко.

Ілля Кива з жовтня 2015 року по травень 2016 року очолював департамент протидії наркозлочинності Національної поліції.

Уродженець Полтави Ілля Кива став співробітником місцевої міліції в вересні 2014 року. Він очолив батальйон територіальної оборони "Полтавщина", але незабаром цієї посади позбувся через бунт підлеглих. У грудні 2014 року його призначили заступником начальника ГУМВС Донецької області. У червні 2015 року Кива перейшов на посаду заступника начальника УМВС Херсонської області. Цю посаду він обіймав до призначення головним борцем з наркотиками.

З листопада 2015-го, коли набув чинності закон про Нацполіцію, всі працівники органів внутрішніх справ зобов'язані були пройти переатестацію, проте Кива так і не пройшов її

У квітні 2015-го тодішня голова Нацполіції Хатія Деканоідзе заявила, що подасть голові МВС документи на звільнення Киви. Причиною стало його інтерв'ю виданню "Страна", в якому він сказав, що "рано чи пізно" його "все одно завалять" атошники, "яким нічим зайнятися, а рука до автомата звикла".

У результаті під тиском громадськості міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що Кива перейде на іншу роботу.

Деканоідзе відреагувала на новину про висунення Киви в президенти твітом з одного слова: "Сюрреалістично".

До переходу на службу в міліцію Кива був засуджений за отримання хабара на посаді заступника начальника Управління у справах захисту прав споживачів Полтавської області. Однак у серпні 2014 року суд зняв з нього судимість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram