ГоловнаПолітика

У парламентську процедуру відбору кандидатів у КС незаконно додали додаткову вимогу, - експерт

Вона порушує принцип політичної нейтральності майбутніх суддів.

У парламентську процедуру відбору кандидатів у КС незаконно додали додаткову вимогу, - експерт
Андрей Химчук
Фото: Дмитрий Липавский

Відповідно до закону, всі кандидати в Конституційний Суд, незалежно від того подає їх президент, з'їзд суддів або парламент, повинні мати однакові вимоги. Однак конкурс у Верховній Раді вимагає схвалення кандидата депутатськими фракціями або групами.

Про це розповів Андрій Химчук, юрист ГО "Фонд DEJURE" під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

На його думку, така вимога є неконституційною і порушує принцип політичної нейтральності майбутніх суддів.

"Як узагалі кандидат повинен домогтися того, що група впливових людей - депутатів - його подасть як кандидата в Конституційний Суд. Це або свій юрист, тобто людина, яка раніше вже співпрацювала з депутатською фракцією і має стійкі зв'язки. Чи буде така людина діяти як незалежний суддя, навіть якщо він умовно вийде з партії, скажімо, за день до подачі документів на конкурс? Сумнівно", - висловився Химчук.

"Інший варіант - коли юрист не має зв'язків і хоче стати суддею. Тоді він домовлятиметься з кимось із впливових людей, які сидять у Раді, щоб вони подали саме його. Як правило, це не буває просто так. В ідеалі повинні враховувати, хто має більший досвід у конституційному праві. Але я сумніваюся, що так", - сказав юрист.

Виходячи з цього, за словами експерта, народні депутати подали до Конституційного Суду відповідне подання, розгляд якого відбудеться завтра, метою якого є позбавлення політичної залежності кандидатів у КС від парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram