ГоловнаПолітика

У РФ порушили справу проти слідчого СБУ, який повідомив про підозру Вишинському

Андрій Просняк очолює слідчий відділ Головного управління СБУ.

У РФ порушили справу проти слідчого СБУ, який повідомив про підозру Вишинському
Кирилл Вышинский
Фото: RuNews24

Російські слідчі порушили кримінальну справу проти слідчого Служби безпеки України, який притягнув до відповідальності директора "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського.

Про це повідомила офіційна представниця СК РФ Світлана Петренко, передає "Интерфакс".

"Проти Андрія Просняка порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 144 КК РФ, ч. 2 ст. 299 КК РФ (перешкоджання законній професійній діяльності журналіста і незаконне притягнення до кримінальної відповідальності)", - сказала вона.

Просняк очолює слідчий відділ Головного управління СБУ.

"Він повідомив Вишинському про підозру у вчиненні злочину, що передбачає кримінальну відповідальність за державну зраду. На момент ухвалення цього рішення українським правоохоронцям було достеменно відомо, що публікації, які, на їхню думку, зазіхають на інформаційну безпеку України, були розміщені як сторонніми авторами, так і до працевлаштування Вишинського в Міжнародне інформаційне агентство "Россия сегодня", - заявили в СК.

У Слідкомі стверджують, що ці матеріали "зовсім не містять будь-яких ознак, які зазіхають на безпеку України".

"Незважаючи на це, Вишинський притягнутий на території України до кримінальної відповідальності за керівництво діяльністю представництва міжнародного інформаційного агентства "Россия сегодня", - сказала представниця СКР.

Нагадаємо, 15 травня 2018 року співробітники СБУ затримали Вишинського в Києві. Тоді спільно з співробітниками прокуратури вони провели обшуки в офісі "РИА Новости-Украина". Вишинському оголосили про підозру у кримінальному провадженні, відкритому за ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу.

17 травня Херсонський міськсуд обрав йому запобіжний захід у вигляді арешту. 6 липня Вишинського повідомили про ще одну підозру - в незаконному зберіганні зброї і боєприпасів.

На суді Вишинський відмовився від українського громадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram