ГоловнаПолітика

Для транзиту російського газу в ЄС з 2020 року потрібно укласти два контракти, - Зеркаль

Російська сторона домагається списання претензій до "Газпрому" в обмін на продовження чинного контракту.

Для транзиту російського газу в ЄС з 2020 року потрібно укласти два контракти, - Зеркаль
Елена Зеркаль
Фото: bbc.com

Для продовження транзиту російського газу в країни Євросоюзу з 2020 року оператори газотранспортних систем України та РФ повинні укласти два контракти - про технологічну взаємодію і безпосередньо про послуги транспортування газу.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Україна виступає з ЄС єдиним фронтом: з 1 січня 2020 року транспортування газу має базуватися на нормах і правилах ЄС. Для цього оператори газотранспортних систем України та Росії повинні укласти контракт про технологічну взаємодію (interconnection agreement) на російсько-українському кордоні, як це передбачено нормами ЄС. Другий контракт повинен стосуватися власне послуг транспортування газу. Цей контракт повинен визначати обсяги газу і період транспортування. Ціни на ці послуги (тарифи) визначить НКРЕКП на основі європейської методології. Тут у нас також є консенсус з ЄС", - написала вона в Фейсбуці.

Зеркаль зазначила, що поки що рано коментувати пропозицію, яку зробив заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович з приводу обсягів можливого майбутнього транзиту газу

"Адже питання обсягів залежить від різних сценаріїв розвитку ринку ЄС, у тому числі інфраструктури", - пояснила заступник голови МЗС.

"Але пропозиція саме від ЄС і дійсно, як зазначив Марош, створить гравітацію в тристоронніх переговорах", - додала Зеркаль.

Водночас, за її словами, російська сторона домагається списання претензій до "Газпрому" за Стокгольмським арбітражем в обмін на продовження дії чинного контракту.

"Але наступні консультації необхідно провести в травні. Це майже дослівне цитування російської позиції. Моя думка очевидна - позицію РФ не можна вважати переговорною і якоюсь альтернативою пропозиції ЄС", - зазначила Зеркаль.

Вона підкреслила, що газові контракти між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 2009 року не відповідають вимогам українського та європейського законодавства і блокують інтеграцію України в газовий ринок ЄС, зокрема через неможливість завершити анбандлінг "Нафтогазу".

"Тому сьогоднішні заяви РФ просто неактуальні. Представники РФ усвідомлюють це, але продовжують свою ірраціональну політику. Наша ж перевага на сьогодні - впровадження норм ЄС в Україні, завершення реформи газового сектора і взаєморозуміння з ЄС з більшості питань", - додала Зеркаль.

Нагадаємо, 21 січня відбувся черговий раунд тристоронніх переговорів щодо транзиту газу. За підсумками зустрічі міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія пропонує продовжити дію чинного транзитного контракту після 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram