ГоловнаПолітика

Луценко заявив про відсутність доказів провини Кучми у вбивстві Гонгадзе

Майор Мельниченко так і не здав оригінальних записів і записувальних пристроїв.

Луценко заявив про відсутність доказів провини Кучми у вбивстві Гонгадзе
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко констатує, що юридичних доказів провини президента Леоніда Кучми в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе немає.

Про це він сказав в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону.

"Що я думаю про справу Гонгадзе. Коротко: у мене немає зараз юридичних доказів, що саме Кучма давав прямий наказ на вбивство Гонгадзе. На жаль, майор Мельниченко так і не здав оригінальних записів і записувальних пристроїв", - заявив Луценко.

За словами генпрокурора, без цього юридичне рішення долі Кучми в цій справі неможливе.

"...Але я вважаю, що Кучма створив атмосферу, за якої невдоволення Президента вловлювалося оточенням, і ухвалювалося рішення, хто швидше знищить ворога керівника еліт, диктатора", - наголосив Луценко.

Він повідомив, що оригінали записів майор Мельниченко продав представникам Кучми за 2 млн доларів.

Луценко додав, що стосовно цього у Генпрокуратури є запитання до Мельниченка але він відмовляється співпрацювати зі слідством.

Нагадаємо, у 2013 році Служба безпеки України відновила досудове слідство щодо Миколи Мельниченка за підозрою у розголошенні державної таємниці. У 2014 році Генеральна прокуратура повторно вивчала раніше закрите кримінальне провадження про можливу причетність Кучми до вбивства Гонгадзе.

У вересні 2018 року Печерський районний суд Києва заарештував все майно колишнього співробітника президентської охорони Миколи Мельниченка в Україні і дозволив його затримати.

16 вересня 2000 обезголовлений труп журналіста Гонгадзе був знайдений у лісі в Київській області.

За вбивство журналіста в січні 2013 року Печерський районний суд Києва засудив колишнього начальника департаменту зовнішньої розвідки МВС Олексія Пукача до довічного ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram