ГоловнаПолітика

Лідер Придністров'я гарантував Україні безпеку з південного заходу

"Для загарбницьких дій необхідні озброєння, сили і засоби, яких тут немає".

Лідер Придністров'я гарантував Україні безпеку з південного заходу
Фото: EPA/UPG

Лідер Придністров'я Вадим Красносельський заявив, що Україні не загрожує напад з території невизнаної ПМР.

"Перша гарантія - це військова логіка. Для будь-яких загарбницьких дій необхідні озброєння, сили і засоби, яких тут просто немає! У мене військова освіта, я чудово це розумію. Хочете - запитайте у своїх спостерігачів", - заявив він в інтерв'ю "Європейській правді".

"І друге - це мої особисті гарантії, що з Придністров'я не буде ніяких агресивних дій стосовно України. В тому числі - з боку російських військ у Придністров'ї", - сказав Красносельський.

Голова придністровської адміністрації також прокоментував ситуацію зі складами озброєнь у селі Колбасна за 20 кілометрів від українського кордону. З-поміж іншого, там зберігається зброя і боєприпаси, вивезені зі Східної Німеччини і Чехословаччини після виведення радянських військ. Росія, яка контролює склади, не дозволяє провести їх незалежний аудит.

"Теоретично є три варіанти, що робити з цим озброєнням: або подальше зберігання, або утилізація на місці, або вивезення через Україну в РФ. І це спершу потрібно вирішити з власником, тобто з Росією", - сказав Красносельський, запропонувавши домовлятися про це у форматі "5+2", який, зокрема, включає Україну.

"Коли ви з РФ домовитеся про зберігання, утилізацію або вивезення - тоді приходьте до мене, я скличу екологів і будемо вирішувати, на яких умовах можна зберігати далі, або як утилізувати чи вивозити. Фахівці кажуть, що знищувати ці боєприпаси у відкритому ґрунті не можна. Там є бомби з гексогеном, з радіусом ураження і зараження 50 кілометрів, що зачепить Україну і Молдову, не кажучи вже про Придністров'я. Утилізувати можна, якщо побудувати там завод з переробки. Хочете так? Заради Бога! Але це питання не до мене, а до власника", - сказав він.

Нагадаємо, в 2014 році Росія захопила український Крим і, застосовуючи військову силу, створила на Донбасі так звані "ДНР" і "ЛНР", що, по суті, є її окупаційними адміністраціями.

Наприкінці 2018 року через зростання військової загрози з боку Росії в Україні на місяць вводили воєнний стан, який торкнувся в тому числі Одеської і Вінницької областей, що безпосередньо межують з ПМР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram