ГоловнаПолітика

СПУ висунула кандидатом у президенти Киву

СПУ висунула кандидатом у президенти Киву
Фото: Макс Требухов

Соціалістична партія України висунула кандидатом у президенти свого лідера Іллю Киву.

Відповідне рішення ухвалили делегати з'їзду партії 20 січня.

За словами Киви, участь у виборах президента - це перший етап, який СПУ ставить перед собою.

"Другий етап - парламентські вибори, ми представлятимемо інтереси народу в парламенті. Третій етап - повернення до Соцінтерну й відновлення позицій у Європейській соціалістичній партії. Європейська сім'я чекає на нас", - додав голова СПУ.

Уперше кандидатом СПУ на виборах президента буде не Олександр Мороз, котрий балотувався чотири рази. 1994 року він набрав 3,5 млн голосів, 1999 року - 3 млн голосів, 2004 року - 1,6 млн голосів, 2010 року - 95 тисяч голосів.

Соціалістична партія України - одна з найстаріших політсил країни. Заснована 1991 року Олександром Морозом, партія була представлена у Верховній Раді з 1991 по 2007 рік. Причиною занепаду політсили стала коаліція з Партією регіонів 2006 року. 2012 року Мороз покинув пост лідера СПУ.

Ілля Кива прийняв пропозицію очолити СПУ в липні 2017 року. До цього часу лідером партії був Петро Устенко.

Ілля Кива з жовтня 2015 року по травень 2016 року очолював департамент протидії наркозлочинності Національної поліції.

Уродженець Полтави Ілля Кива став співробітником місцевої міліції у вересні 2014 року. Він очолив батальйон територіальної оборони "Полтавщина", але незабаром цієї посади позбувся через бунт підлеглих. У грудні 2014 року його призначили заступником начальника ГУМВС Донецької області. У червні 2015 року Кива перейшов на посаду заступника начальника УМВС Херсонської області. Цю посаду він обіймав до призначення головним борцем з наркотиками.

З листопада 2015-го, коли набув чинності закон про Нацполіцію, усі працівники органів внутрішніх справ зобов'язані були пройти переатестацію, проте Кива її так і не пройшов

У квітня 2015 року тодішня глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе заявила, що подасть главі МВС документи для звільнення Киви. Причиною стало його інтерв'ю виданню "Країна", у якому він сказав, що "рано чи пізно" його "все одно завалять" АТОшники, "яким нічим зайнятися, а рука до автомата звикла".

У результаті під тиском громадськості міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв, що Кива перейде на іншу роботу.

До переходу на службу в міліцію Кива був засуджений за отримання хабара на посаді заступника начальника управління у справах захисту прав споживачів Полтавської області. Однак у серпні 2014 року суд зняв з нього судимість.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram