ГоловнаПолітика

Горбулін спрогнозував безпрецедентне втручання Росії в українські вибори-2019

"2019-й може виявитися для країни таким же складним, як і 2004-й, хоча, ймовірно, і не таким, як 2014-й".

Горбулін спрогнозував безпрецедентне втручання Росії в українські вибори-2019
Фото: Донецький прес-клуб

Втручання Російської Федерації в перебіг виборів 2019 року в Україні може стати безпрецедентним. Про це заявив колишній директор Національного інституту стратегічних досліджень та член політичної підгрупи в Тристоронній контактній групі в Мінську Володимир Горбулін.

"Втручання Москви в хід виборчих кампаній загрожує стати безпрецедентним. На кону стоїть дуже багато. Не випадково деякі наші західні партнери не ризикують формувати плани двосторонньої співпраці до закінчення виборів", - ідеться в статті Горбуліна для "Дзеркала тижня".

"Європа все більше йде у власні справи, майже непомітний минулого року "мінський процес" остаточно відійшов на другий план, а тиск Росії, зокрема суто військовий, збільшується... І набуває серйозних масштабів, які свідчить про планомірну підготовку Москви до можливої війни, де Україна може виявитися не єдиною метою", - заявив Горбулін.

За його словами, тепер арсенал тиску РФ "спрямовано на Україну, яка 2019 року входить у складний період двох загальнонаціональних виборчих кампаній".

Він вважає, що РФ "спробує вирішити свої стратегічні завдання" малою кров'ю "і привести до влади на різних рівнях людей, які "здатні домовлятися" і політиків, які є "відвертими російськими агентами".

"Однак якщо це не вдасться, Україні варто бути готовою до найрадикальніших сценаріїв... На кону стоїть дуже багато. Не випадково деякі наші західні партнери не ризикують формувати плани двостороннього співробітництва до закінчення виборів. 2019-й може виявитися для країни таким же складним, як і 2004-й, хоча, імовірно, і не таким, як 2014-й", - наголосив Горбулін.

На його думку, успішність України залежить від того, "чи здатні будуть еліти після виборів сформувати якісний образ майбутнього, піднятися над містечковою оцінкою реальності й заглянути за горизонт".

"Головне завдання, що стоїть перед новими президентом, парламентом і урядом, - консолідація професіоналів для повноцінного відновлення "хребта" держави, необхідного для розробки і втілення повновагих проектів майбутнього, з урахуванням усіх викликів і загроз. Саме це здатне ліквідувати дефіцит довіри громадян до влади, мобілізувати популярний ресурс - єдність і згуртованість, такий необхідний на тлі все більш агресивної Росії та все більш розгубленої Європи", - зазначив Горбулін.

 Чергові вибори президента відбудуться 31 березня 2019 року, парламентські вибори - восени 2019-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram