ГоловнаПолітика

Новинський звернувся до КС про визнання неконституційним закону про перейменування УПЦ

Нардеп вважає, що під час його ухвалення були допущені кілька порушень.

Новинський звернувся до КС про визнання неконституційним закону про перейменування УПЦ
Фото: facebook.com/Вадим Новинский

Народний депутат України, голова фракції Опозиційного блоку Вадим Новинський від імені 49 народних депутатів звернувся до Конституційного Суду України з поданням про визнання таким, що не відповідає Конституції, Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" від 20 грудня 2018 року № 2662-VIII, який незаконно зобов'язує канонічну Українську православну церкву змінити назву, пишуть "Українські новини".

"Антицерковний законопроект про насильницьке перейменування Української Православної Церкви проголосований з порушеннями конституційної процедури. 84-та стаття Конституції зобов'язує народних депутатів голосувати особисто. Ми всі були свідками, як 20 грудня минулого року, під час голосування законопроекту в сесійній залі були зафіксовані кілька випадків кнопкодавства. З 240 іменних карток народних депутатів, які проголосували за законопроект, 23 не були зареєстровані у день голосування в залі, а двоє перебували на лікарняному, що задокументовано апаратом ВР", - заявив Вадим Новинський. "У нас є прецеденти скасування Конституційним Судом законів "Про засади державної мовної політики" і "Про всеукраїнський референдум" якраз на підставі такого ж порушення конституційної процедури - а саме неперсонального голосування", - додав він.

За його словами, 24-та стаття Конституції забороняє дискримінацію громадян за будь-якою ознакою. Водночас оспорюваний закон зобов'язує змінити назву і перереєструвати статути громад лише одній конфесії - УПЦ, не зобов'язуючи інших, що, вважає нардеп, є дискримінацією.

Він стверджує, що закон порушує також 35-ту статтю Конституції і положення Закону про свободу совісті, які гарантують невтручання держави у справи церкви, зокрема і право громад вільно вибирати і змінювати духовні центри як в Україні, так і за її межами. Згідно з нормами українського права, нагадав нардеп, релігійні громади взагалі не зобов'язані реєструвати свої статути. До того ж, внесення законопроекту до порядку денного та голосування на ранковому, а не вечірньому засіданні було порушенням Регламенту ВР, каже Новинський, додаючи, що ще одним грубим порушенням було те, що він проголосований відразу в цілому, незважаючи на поправки Опозиційного блоку.

"Єдиним громадським інститутом, якому довіряють українці, залишилася Церква. Влада ставить під загрозу права найбільшої конфесії в Україні - Української Православної Церкви, парафіяни якої можуть бути позбавлені права на свободу совісті та релігії. Ми будемо захищати Конституцію, законність і права віруючих в Україні", - наголосив Вадим Новинський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram