ГоловнаПолітика

Контракт з "Газпромом" живив корупцію в Україні, - Порошенко

Збитки через газові контракти з РФ в 2009 році становили $32 млрд.

Контракт з "Газпромом" живив корупцію в Україні, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Різниця між реальними обсягами спожитого газу і певними контрактами з "Газпромом" живила корупцію в Україні.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави держави.

"Сьогодні була прес-конференція в НАК "Нафтогаз", де керівництво компанії повідомило, що загальна сума збитків України від виконання підписаного з "Газпромом" контракту становить 32 млрд", - заявив президент.

Він зазначив, що зараз звучать популістські обіцянки про зниження ціни на газ для українців у рази.

"А навіщо зараз обіцяти? Навіщо ж ви тоді зафіксували ціну 450 доларів за тисячу кубів, що майже вдвічі перевищує ту, що платить Україна зараз?", - додав він.

"У цьому є дуже велика небезпека - або кремлівської п'ятої колони, або популістів, які намагаються обдурити популізмом", - додав глава держави президент.

Порошенко наголосив, що якщо раніше від 20 до 30 млрд імпортного газу закуповувалося з-за кордону, а в контракті було зобов'язання купувати 50 млрд куб. м, то в 2017 році Україна купила тільки 14 млрд куб. м, а в 2018 - лише 10 млрд куб. м.

Він зазначив, що якщо порівняти 50 млрд куб. м в контракті і 10 млрд куб. м зараз, виникає питання куди йшли ці 40 млрд куб. м різниці?

"На живлення корупції, яку нашими зусиллями ми зупинили в енергетичному секторі", - наголосив президент.

агадаємо, раніше "Нафтогаз" оцінив збитки через газові контракти з РФ у 2009 році в $32 млрд. За словами глави НАК Андрія Коболєва, ця сума складається з переплат, штрафів та інших компонентів.

Нагадаємо, У 2009 році прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписала з тодішнім прем'єром РФ Володимиром Путіним 10-річний газовий контракт. Крім високої ціни, він привів до монополізації "Газпромом" постачань газу в Україну, яка закуповувала до цього частину газу дешевше в Туркменістані. Київ також узяв на себе зобов'язання купувати паливо за формулою "бери або плати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram