ГоловнаПолітика

Україна і Німеччина домовилися про зустріч експертів щодо Керченської протоки

Німецька і французька сторони готові взяти на себе витрати із забезпечення моніторингової місії.

Україна і Німеччина домовилися про зустріч експертів щодо Керченської протоки
Фото: EPA/UPG

Міністри закордонних справ України та ФРН - Павло Клімкін і Хайко Маас - узгодили зустріч на рівні експертів для обговорення спільного бачення моніторингової місії в Керченській протоці.

Про це стало відомо під час їх спільної прес-конференції в Києві, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми домовилися, що у нас буде зустріч експертів - притому, дуже швидко. Тут є і політичні, і юридичні, і технічні питання. Якщо у нас буде спільне бачення, то ми зможемо далі працювати з російською стороною", - сказав Павло Клімкін.

У свою чергу міністр закордонних справ Німеччини переконаний, що вдасться домовитися про такий моніторинг. За його словами, необхідно провести деескалацію в регіоні Азовського моря.

"Це є осередком небезпек і для регіону, і для залучених сторін, які можуть мати довгострокові наслідки", - роз'яснив міністр.

Хайко Маас уточнив, що німецька і французька сторони готові взяти на себе витрати із забезпечення моніторингової місії.

Раніше сьогодні глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Путін погодився допустити представників Німеччини та Франції в Керченську протоку.

У кінці грудня Меркель і президент Франції Еммануель Макрон зажадали від Путіна забезпечити безперешкодне проходження всіх суден через Керченську протоку і негайно звільнити українських моряків.

Раніше секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна планує здійснити новий прохід кораблів через Керченську протоку із залученням міжнародних партнерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram