ГоловнаПолітика

На суді в Італії українському нацгвардійцю Марківу вперше дали слово

Українець підозрюється в причетності до вбивства італійського фоторепортера на Донбасі навесні 2014 року.

На суді в Італії українському нацгвардійцю Марківу вперше дали слово

Підсудному в Італії українському нацгвардійцю Віталію Марківу, якого підозрюють в причетності до вбивства італійського фоторепортера на Донбасі навесні 2014 року, вперше дали слово на суді.

Про це інформує Радіо Свобода.

18 січня на шостому засіданні суду, який триває з липня 2018 року, заслухали чотирьох свідків-правоохоронців оперативного підрозділу з Мілана, які проводили судово-технічну експертизу відео- і фотоматеріалів і апаратури, вилучених у сім'ї загиблого Андреа Роккеллі і обвинуваченого Віталія Марківа. Також слідчі здійснювали прослуховування телефонних розмов підсудного бійця Нацгвардії.

За словами керівника слідчої групи Паоло Сторони, висновки цього розслідування, розпочатого на початку 2017 року, вони робили виключно на базі вилучених матеріалів і телефонних прослуховувань. Огляд місця трагічної події в Україні італійські слідчі не проводили.

Свідки показали на суді чимало фотознімків із зображенням Марківа в зоні бойових дій, зокрема на місці його дислокації - горі Карачун. Серед цих фото з цифрових носіїв інформації, вилучених в Марківа, були фотографії брутальних сцен, зокрема залишки обгорілого тіла. На іншій фотографії боєць Нацгвардії Марків разом з побратимами тримає прапор з нацистською символікою, а поруч на стіні висить синьо-жовтий прапор України.

На вимогу адвоката захисту Раффаелле Делла Валле суддя дозволила підсудному прокоментувати ці фотографії.

Марків, який добре володіє італійською мовою, пояснив, що на одному фото, яке йому надіслали через Вайбер - обгорілі останки тіла терориста Мотороли. На другому знімку, розповів підсудний, він разом з іншими солдатами, демонструє нацистський прапор, який українці вилучили у сепаратистів.

Також карабінери демонстрували відео, яке зробив Марків, де видно зону фабрики "Зеус", поруч з якою загинули журналісти. Але зйомки ці проводилися після 24 травня 2014 року - дня загибелі репортера Андреа Роккеллі і його перекладача.

Адвокат захисту Делла Валле виступив з протестом і просив суддю не брати до уваги дані слідства, які, на його думку, не мають стосунку до суті питання судової справи: причетний Марків до вбивства чи ні? На думку адвоката, згаданими фото прагнуть спекулювати, щоб представити його підсудного цинічним або жорстоким солдатом.

Наступне засідання суду відбудеться через тиждень, 25 січня. Слухатимуть експертів з балістики, італійського дипломата і військового експерта. А 8 лютого сторони звинувачення просять свідчити народних депутатів Верховної Ради України Андрія Антонищака і Богдана Матківського, а також українського прокурора, який керував розслідуванням справи Роккеллі в Україні.

29-річний нацгвардієць Віталій Марків з подвійним громадянством України та Італії перебуває під вартою у в'язниці в Мілані. Його заарештовано 30 червня 2017 в аеропорту Болоньї. Український військовий відкидає всі звинувачення і заперечує свою причетність до загибелі італійського фотографа Андреа Роккеллі і російського перекладача Андрія Миронова. Співробітники ЗМІ і перекладач потрапили під обстріл 24 травня 2014 року біля Слов'янська Донецької області.

ПУ стверджує, що Марків не міг цього зробити, оскільки на озброєнні Нацгвардії тоді взагалі не було мінометів. Також в ГПУ нагадали, що в той час згадану територію не контролювала українська влада і Роккеллі перебував у зоні бойових дій без належного узгодження з владою України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram