ГоловнаПолітика

У Берліні почали перевіряти замовника підпалу ужгородського офісу спілки угорців

Його підозрюють у підбурюванні до злочину.

У Берліні почали перевіряти замовника підпалу ужгородського офісу спілки угорців
Мануэль Оксенрайтер
Фото: myrotvorets.center

Прокуратура Берліна почала розслідування проти ультраправого німецького журналіста Мануеля Оксенрайтера, якого назвали замовником підпалу ужгородського офісу спілки угорців, пише "Німецька хвиля".

За даними інтернет-порталу Zeit Online, розслідування проти Оксенрайтера ведуть за підозрою в підбурюванні до підпалу з обтяжливими обставинами. Оксенрайтер свою причетність до підпалу в закарпатському місті категорично заперечує і всі звинувачення на свою адресу називає "вигадкою".

Проте він подав у відставку з посади референта депутата Бундестагу від правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" Маркуса Фронмаєра. Інформацію про звільнення Фронмаєр підтвердив у бесіді з газетою Die Zeit у четвер, 17 січня.

За словами парламентарія, Оксенрайтер сам запропонував йому розірвати трудовий договір, щоб уникнути шкоди для іміджу депутата через "негативне висвітлення в ЗМІ" історії, пов'язаної з можливою причетністю його помічника до підпалу угорського культурного центру в українському місті Ужгороді.

Нагадаємо, 4 лютого 2018 року в Ужгороді в офіс Товариства угорської культури кинули пляшку із пальною сумішшю. Відразу після цього уряд Угорщини звернувся до ОБСЄ з проханням захистити закарпатських угорців.

Підпал розкрили гарячим слідом. Українська влада відразу назвали імена паліїв офісу в Ужгороді: Адріан Марглевський із Кракова і Томаш Шимков'як з Бидгоща. Пізніше стало відомо, що організатором підпалу став ще один поляк Міхал Прокопович, член неофашистської організації "Фаланга" і партії "Зміна" (її лідер Матеуш Піскорський уже третій рік під арештом за звинуваченням у співпраці з російською розвідкою).

У січні 2019 року їх почали судити в Польщі, і Прокопович вказав на Оксенрайтера як замовника злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram