ГоловнаПолітика

Тиха смерть рибок Холодницького

Минулого року скандал навколо прослуховування в кабінеті головного антикорупційного прокурора Назара Холодницького став топ-темою серед політиків. Але як це буває в Україні, справа, яка виникла скоріше з політичних міркувань, так само безславно і померла.

Фото: Сергій Нужненко

Як розповідають джерела в правоохоронних органах, наприкінці минулого року Холодницького допитали в СБУ, а потім справу закрили.

Втім, ті самі джерела стверджують, що на цьому проблеми керівника САП не скінчилися і його може чекати нова зустріч з кваліфікаційно-дисциплінарною комісією. Cам фігурант каже, що не знає про закриття справи і його про це ще не повідомили. До 14 січня він був у відпустці.

Чому ж «рибки» Холодницького так і не заговорили, пояснимо далі.

Наприкінці зими минулого року Назар Холодницький звернув увагу на дивну поведінку чоловіка, який чистив акваріум у його кабінеті. Пізніше там знайшли жучки. Виявилось, що розмови керівника САП писали кілька тижнів, а потім його колега (і не менш затятий опонент Артем Ситник) заявив, що Холодницький зливав матеріали слідства, і НАБУ таке більше терпіти не буде.

Слід зауважити, що і до історії з прослуховуванням в акваріумі Ситник і Холодницький звинувачували одне одного у зливі справ, але в основному це було в розмовах офрекордс з журналістами. Поки влітку 2017 одна з таких розмов Ситника, де він зачитував НСРД з матеріалами розмов подруги прокурора Костянтина Кулика, не опинилась в інтернеті. На тій же зустрічі керівник НАБУ скаржився, що Холодницький підігрує людям Мартиненка. І от через рік у Ситника з’явився шанс довести свою правоту, але він так і не був реалізований.

До сьогодні так і немає однієї версії, хто і навіщо вирішив слухати Холодницького.

За однією з версій, організатором «інтриги» був нардеп Олександр Грановський, а метою було призначення головою САП Гізо Углаву, начебто давно прирученого Банковою. Грановський, як і Углава, цю версію заперечили. Але підозр не зняли. Особливо після одночасної поїздки Ситника і Грановського додому до президента Петра Порошенка.

Гізо Углава
Фото: Job-sbu.org
Гізо Углава

Ще одна версія історії стосувалася технічної реалізації: взимку 2018 до керівника економічного департаменту ГПУ Гуцуляка прийшли «гінці» і запропонували порушити справу проти Холодницького в обмін на перспективу стати генеральним прокурором, коли цю посаду залишить Луценко. Ті ж гінці запропонували підкласти прослушку Холодницького в чужу справу.

Справа була чи не найцікавішим моментом цієї історії, на який мало уваги звертали у ЗМІ. А вона дуже красномовно розповідала про методи роботи влади і спецслужб.

У травні 2018 генпрокурор Юрій Луценко на брифінгу повідомив, що прослуховування Холодницького було встановлено в зв'язку з тим, що слідство зафіксувало контакти якогось підозрюваного в шахрайстві з оточенням керівництва САП.

Йшлося про справу податківця Святослава Денисюка, якого взяли під час вертолітної облави у 2017. Через кілька місяців після затримання на родичів екс-податківця нібито вийшов посередник і запропонував його звільнення, але за достатньо великі гроші – 2 мільйони доларів.

Видання Страна навіть опублікувало матеріал, як «бідолашні» родичі намагались звільнити Денисюка і як їх кинули, а посередник зник з грошима.

Правда, родичі не пояснили, чого це хабар вони передавали при контролі спецслужб, які таким чином планували утихомирити кількох занадто самостійних на той момент осіб.

При цьому посередник з грошима начебто був зафіксований в приміщенні САП поряд з другом Холодницького на ім’я Богдан. Втім, відео про передачу грошей зникло в невідомому напрямку.

Майже рік цей епізод ніхто не чіпав, поки дії Назара Холодницького влаштовували владу. Але взимку було затримано в справі рюкзаків сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра, і ця справа стала переламною для стосунків всередині владної системи. З цього моменту Холодницький зближується з Аваковим, а Ситник – з представниками Банкової.

І ось тут виплили «рибки» Холодницького.

Назар Холодницкий під час інтерв*ю ЛБ
Фото: Макс Левин
Назар Холодницкий під час інтерв*ю ЛБ

НАБУ висунуло претензії до керівника САП по п’яти епізодах – вони стосувались зливу матеріалів у справі про спробу дати хабар заступнику Уляни Супрун від ЖК «Акварелі», затримання мера Одеси Геннадія Труханова, справ по нардепу Георгію Логвинському, майну міністра Володимира Омеляна та дій в банківському секторі екс-керівника Нацбанку Валерії Гонтаревої.

Спочатку відео НАБУ з епізодами прослуховування викликало великий скандал, а потім у травні генпрокурор Юрій Луценко вийшов на брифінг і заявив, що вони з Артемом Ситником вивчили справи і зрозуміли, що на кримінальну відповідальність матеріалу не вистачить, тому її передали до КДКП.

Якщо після виявлення «жучка» поруч з рибками Назар Холодницький взяв тижневу відпустку і готовий був іти у відставку, то ознайомившись з матеріалами, різко передумав.

В кожному з епізодів Холодницький фактично пройшов по межі, але прямих доказів розголошення матеріалів справ немає.

Тому наприкінці липня 2018 КДКП змогло оголосити керівнику САП аж догану.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів
Фото: Генеральна прокуратура
Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів

Рішення ні для кого в правоохоронних органах не стало несподіванкою – там стверджували, що Назар Холодницький під час травневої відпустки начебто зустрічався з членом КДКП Віктором Шемчуком у Тернополі. І тоді начебто домовився про захист. Шемчук заперечував цю зустріч і домовленості. Холодницький теж – запевняв, що Тернополі в травні взагалі не був.

Після рішення КДКП НАБУ заявило, що оскаржить його в суді, але все це завершилось знову нічим.

Історія з рибками лише намертво вбила стосунки Ситника і Холодницького – вони перестали спілкуватися – а заразом і призвела до смерті кількох резонансних справ.

А ось в самій справі «рибок» лишились ще два епізоди, які в червні Луценко передав до СБУ, яка мала розслідувати факти підбурення до створення штучних доказів захисту (ч. 4 ст. 27 та ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу) та розголошення даних досудового розслідування (ч.1 ст. 387 Кримінального кодексу).

Наприкінці грудня Холодницького викликали на допит в СБУ. Цей факт він підтвердив журналістам.

За інформацією наших джерел, допит слідчого був досить формальним і стосувався висновків проведеної звукової експертизи.

Сам Холодницький цього не повідомив, але за словами співрозмовників видання в правоохоронних органах, після цього допиту справу закрили.

«Всі і так знали, що з цього нічого не вийде. Але Назару не варто заспокоюватись – на нього чекають нові проблеми через підписане рішення і зустріч з КДКП», – зазначив він.

Фото: Макс Левин

Про яке рішення ідеться, співрозмовник не уточнив. Але це не подання на Ярослава Дубневича. Його допрацюють і знову подадуть генпрокурору. Інших подань на депутатів до виборів чекати не варто.

«Не будемо нарощувати рейтинг окремим кандидатам у президенти», – сказав співрозмовник у САП.

Хоча насправді НАБУ і САП могли б використати цей золотий час, щоб довести до логічного фіналу справи проти багатьох політиків.

Тетяна Ніколаєнко, редактор телеграм-каналу Newsroom
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram