ГоловнаПолітика

"Схеми" знайшли у Зеленського кінобізнес в Росії

Шоумен запевняв, що закрив його ще в 2014 році.

"Схеми" знайшли у Зеленського кінобізнес в Росії
Фото: myalt.net

У шоумена Володимира Зеленського, який заявив про свій намір брати участь у виборах президента України, досі існує кінобізнес на території Росії, хоча він запевняв, що закрив його ще в 2014 році. Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми "Схеми".

Як йдеться в матеріалі розслідування "Зелена сім'я ру", журналісти знайшли три російські компанії, які займаються виробництвом кіно-, відеофільмів і телевізійних програм: "Вайсберг Пікчерс", "Платінумфільм" і "Грін Філмс". Засновником всіх трьох є кіпрська компанія Green Family LTD. Ця сама компанія є співзасновником ТОВ "Квартал 95" в Україні, а її кінцевими бенефіціарами вказані Володимир Зеленський, його бізнес-партнери Андрій Яковлєв, Борис і Сергій Шефіри і соратник Ігоря Коломойського Тимур Миндич.

Аналіз фінансової звітності цих російських компаній і виявив, що всі вони продовжують свою господарську діяльність.

Найбільш успішною з них є "Грін Філмс". За даними Федеральної служби державної статистики, в 2014 році розмір грошових надходжень на рахунки "Грін Філмс" становив понад 340 млн рублів. У 2015-му - близько 208 млн, в 2016-му - трохи більше 123 млн рублів. У 2017 році розмір надходжень "Грін Філмс" зріс майже до 180 млн, зокрема від оренди, роялті, ліцензійних платежів - близько 143 млн рублів.

Загалом надходження на рахунки цієї кінокомпанії Зеленського та партнерів у Росії з 2014 до 2017 року становили близько 13 млн доларів, або більш ніж 350 млн гривень за нинішнім курсом.

За даними реєстру прокатних посвідчень кінострічок в Російській Федерації, "Грін Філмс" продовжила продюсувати фільми в Росії після початку військової агресії в 2014 році. Йдеться про фільми "8 нових побачень" (2014), "Між нами дівчатами" (2015), "Петля Нестерова" (2015), "8 кращих побачень" (2016).

Журналісти нагадують, що наприкінці грудня 2018 року Володимир Зеленський в інтерв'ю Дмитру Гордону заявив, що останній фільм робив з російськими колегами в 2012 році, а в ефір він виходив у 2014-му.

"У нас був офіс в Москві. Це все було до 14-го року. Ми закрили бізнес, який приносив дуже багато", - розповів він в інтерв'ю Гордону.

На звпитання журналістів про активи в РФ шоумен відповів: "Ну і працюйте з ними. Я з ними не працюю. Успіхів вам".

Щоправда, згодом його прес-служба у письмовому коментарі "Схемам" зазначила, що "... протягом багатьох років Володимир Зеленський будував міжнародний бізнес в галузі виробництва аудіовізуального контенту, тому є і компанії, є і нерухомість та інші активи, і не тільки в зазначених вами юрисдикціях; є і в Італії, і у Великобританії тощо. (...) Студія "Квартал 95", усвідомлюючи ситуацію, сьогодні жодних продуктів на території Російської Федерації не виробляє".

Журналісти також з'ясували, що фірма "Грін Філмс", якою через кіпрську компанію володіє Зеленський, виграла конкурс на отримання часткового фінансування виробництва кінострічки з бюджету Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram