ГоловнаПолітика

"Опоблок" покинув зал Ради після прийняття законопроекту про перехід церков

Новинський має намір звернутися до Конституційного Суду.

"Опоблок" покинув зал Ради після прийняття законопроекту про перехід церков
Оппоблок блокирует трибуну в парламенте
Фото: Анна Стешенко

Фракція "Опозиційного блоку" покинула сесійну залу через прийняття парламентом законопроекту про перехід парафій в Православну церкву України (ПЦУ). Про це політики сказали з трибуни, повідомляє РБК-Україна.

Крім того, "Опоблок" планує звернутися до Конституційного Суду з проханням перевірити процедуру прийняття законопроекту".

"Через те, що законопроект може спровокувати громадянський конфлікт, ми всією фракцією покидаємо зал", - повідомив "опоблоківець" Олександр Долженков.

За словами депутата, більшість його колег навіть не знали, за що голосують.

"Автономність релігійної громади - внутрішня справа Церкви. Це цілеспрямована акція проти канонічної Української православної церкви. Порушений Регламент, проігноровано заяву нашої фракції. Під час голосування були випадки неперсонального голосування; головуючий не мав права ставити цей законопроект на голосування в цілому в той час, коли наша фракція мала зауваження до нього. Тому ми будемо звертатися до Конституційного суду, щоб визнати проголосований законопроект антиконституційним, оскільки він може спровокувати громадянський конфлікт", - заявив народний депутат.

Голова фракції Вадим Новинський підкреслив, що для винесення законопроекту до сесійної зали не було жодних законних підстав та висновків науково-експертного управління. Не збиралась з цього питання і Рада церков України.

"Запропоновані зміни суперечать положенням Конституції України, Європейській Конвенції з прав людини, діючих статутів релігійних громад, створюють перешкоди для релігійної діяльності, розколюють суспільство та призведуть до корупції", - зазначає Новинський.

На його думку, суть законопроекту - узаконити рейдерство храмів і майна канонічної УПЦ і під тиском силовиків і місцевої влади забезпечити масовий перехід парафій в нову ПЦУ.

Новинський також закликав правоохоронні органи та представників органів місцевого самоврядування не виконувати злочинні накази, не втручатися в діяльність релігійних організацій і не закривати очі на порушення закону.

"Ми будемо всіма законними способами захищати права і свободи громадян України. "Опозиційний блок" наполягає на дотриманні Регламенту ВР при розгляді законопроекту, а також на внесенні поправок нашої команди! Закликаю всіх народних депутатів не допомагати Петру Порошенко в його передвиборній кампанії, не підтримувати цей законопроект! Наслідки будуть критичними для суспільства і призведуть до збільшення напруги", - заявив депутат.

Також фракція "Опозиційного блоку" звернеться до Конституційного суду для визнання законопроекту Віктора Єленського №41 28-д неконституційним.

"Стаття 35 Конституції України гарантує свободу віросповідання, але ці непрофесійні циніки нівелювали поняття законності. Коаліція проявила себе, як у 2014 році, підтримуючи президента в піарі", - зазначив народний депутат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram