ГоловнаПолітика

Контактна група в Мінську знову не домовилася про обмін полоненими

Українська сторона поки що розраховує лише на прогрес у питанні звільнення підлітків з Ясинуватої.

Контактна група в Мінську знову не домовилася про обмін полоненими
Украинская делегация в Минске
Фото: facebook.com/iryna.gerashchenko

У Мінську завершилися перші цього року переговори Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це повідомила представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко.

"Наш представник у ТКГ Євген Марчук, усі українські перемовники в чотирьох групах відзначили ключові позиції врегулювання війни в Донбасі. Перша - негайне скасування результатів псевдовиборів на окупованому Донбасі і розпуск всіх псевдоорганів псевдовлади. Друге - неухильне дотримання з боку РФ і їхніх маріонеток пунктів Мінських угод, починаючи з виконання режиму тиші і виведення військ і техніки. Третє - Крим і Азов - це Україна. Ми наполягаємо на присутності СММ ОБСЄ там і постійному пункті моніторингу в Керчі", - написала вона у Фейсбуці.

Геращенко також підкреслила, що Україна наполягає, що всі військовополонені моряки повинні бути звільнені без всяких передумов.

"Ми засудили позицію російського омбудсмена Тетяни Москалькової, яка не була на судилищі над нашими моряками і уникала зустрічі з українським омбудсменом Людмилою Денісовою, в останню хвилину скасувавши домовленість про переговори по SMS", - додала вона.

Українська сторона вимагає проведення спільного засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи для розблокування процесу звільнення заручників і політв'язнів.

"Ми наполягаємо, що питання безпеки на Донбасі і звільнення заручників - це питання сьогоднішнього дня і негайного виконання, і заручники не повинні чекати до квітня", - зазначила Геращенко.

"Також ми не вважаємо можливе "складати лапки" на період виборчої кампанії і припинити боротьбу за звільнення заручників і політв'язнів. Цього не буде. На вимогу української сторони на ТКГ ще раз порушили питання звільнення підлітків, захоплених у Ясинуватій (2016 року, - ред.), і сподіваємося, що в цьому питанні незабаром буде прогрес", - додала вона.

Нагадаємо, на останньому торік засіданні ТКГ представники Росії покинули зал перемовин, коли українська сторона порушила питання про звільнення заручників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram