ГоловнаПолітика

Суд відмовив УПЦ МП у припиненні справи проти Томосу

Наступне засідання призначено на 14 лютого.

Суд відмовив УПЦ МП у припиненні справи проти Томосу
Архимандрит Гедеон
Фото: expres.online

Верховний Суд відмовив УПЦ Московського патріархату в призупиненні судового провадження з приводу постанови Верховної Ради на підтримку автокефалії.

Відповідне рішення оголосив 17 січня головуючий судової колегії Володимир Кравчук, передає журналіст LB.ua.

Напередодні судового засідання в суд надійшло звернення від одного з позивачів - настоятеля храму біля фундаменту Десятинної церкви єпископа Гедеона (Харона) - з проханням призупинити розгляд справи. Своє клопотання він пояснив тим, що 47 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду з проханням визнати це рішення парламенту неконституційним.

Порадившись у нарадчій кімнаті, колегія суду в складі п'яти суддів вирішила відмовити в задоволенні клопотання, оскільки на цей момент КС ще не відкрив провадження за цією заявкою.

Після переходу суду до розгляду справи по суті адвокат двох із трьох позивачів попросив суд відкласти засідання, оскільки в залі не було ні адвоката єпископа Гедеона, ні його самого.

Суд продовжиться 14 лютого.

Нагадаємо, Верховний Суд розглядає три позови до Верховної Ради про визнання протиправною та скасування постанови від 19 квітня про підтримку звернення Президента Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія I про надання томосу (указу) про автокефалію УПЦ.

Зокрема, позови надійшли від Релігійної громади УПЦ при храмі Святителя Миколая Бердянської єпархії міста Бердянська Запорізької області, Городницького Свято-Георгіївського чоловічого ставропігійного монастиря, розташованого в Житомирській області, і єпископа Гедеона.

Вони об'єднані в одне провадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram