ГоловнаПолітика

Підсудний Насіров пішов у президенти

Екс-голова ДФС приніс документи в середу після обіду.

Підсудний Насіров пішов у президенти
Роман Насиров
Фото: obozrevatel.com

Колишній голова Державної фіскальної служби Роман Насіров подав документи для реєстрації кандидатом у президенти на вибори 31 березня.

Насіров приніс документи в Центрвиборчком у середу після обіду, повідомили агентству "Українські новини" в ЦВК.

Він балотується в порядку самовисування.

Насіров до 2014 року працював в інвестиційному бізнесі і певний час був заступником голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України. Восени 2014 року став депутатом Верховної Ради за списком партії "Блок Петра Порошенка". До травня 2015 року очолював податковий комітет Верховної Ради.

5 травня 2015 року Насіров був призначений на посаду голови Державної фіскальної служби за результатами відкритого конкурсу. 31 січня 2018 року Насірова звільнили в зв'язку з наявністю у нього британського громадянства. В середині лютого він подав позов про незаконність звільнення, який було задоволено 11 грудня 2018 року Окружним адмінсудом Києва.

Насіров - підсудний. Його звинувачують у зловживанні владою і службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 КК).

За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, впродовж 2015 року він прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів із рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Окрім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram