ГоловнаПолітика

Міністри закордонних справ Словаччини і України і голова ХОДА Юлія Світлична відкрили Почесне консульство Словаччини в Харкові

У регіоні це вже 14-та дипломатична установа.

Міністри закордонних справ Словаччини і України і голова ХОДА Юлія Світлична відкрили Почесне консульство Словаччини в Харкові
Мирослав Лайчак, Павел Климкин и Юлия Светличная на открытии консульства
Фото: ХОГА

Участь в урочистому заході взяли міністри закордонних справ Словаччини та України Мирослав Лайчак і Павло Клімкін та голова ХОДА Юлія Світлична, передає сайт облдержадміністрації.

Мирослав Лайчак зазначив, що радий повернутися в Харків, який відвідував уже в жовтні.

«І для цього є 3 причини. По-перше, Харків - прекрасне місто, по-друге, у нас є багато хороших проектів співпраці і, по-третє, в нас є величезний потенціал розвитку наших контактів у майбутньому. Саме тому ми вирішили відкрити почесне консульство в місті Харків», - сказав пан міністр.

Павло Клімкін, зі свого боку, відзначив, що відкриття консульства надасть можливість використати унікальні дружні людські зв’язки - бізнесові, економічні - та підтягнути словацьку культуру на Слобожанщину. «Сподіваюся, що й Слобожанщина зовсім іншим чином засвітиться у Словаччині», - додав міністр закордонних справ України.

Голова ХОДА Юлія Світлична відзначила, що принципові домовленості щодо напрямків розвитку співпраці Харківщини та Словаччини вже є.

«Наші пріоритети – це відкриття промислових майданчиків у Словаччині, а також співпраця щодо розвитку машинобудування, харчової промисловості, проектів енергозаощадження, гуманітарних та освітніх», - сказала Юлія Світлична.

Вона також відзначила, що Почесне консульство Словацької Республіки – це вже 14-та дипломатична установа, що відкрита на Харківщині.

«Знаємо, що всі спільні проекти, які реалізовуватимуться на Харківщині, будуть результативними. Сподіваюся, що завдяки почесному консульству, зокрема, ми матимемо їх ще більше», - наголосила керівник області.

Почесним консулом Словацької Республіки в м. Харкові призначений голова правління ПАТ «Корпорація ФЕД» Віктор Попов. Під час урочистого заходу він відзначив, що завданням консульства стане подальше зміцнення міжнародних зв’язків України і Словаччини.

«Відносини між громадськістю Словаччини та України маємо зробити більш об’ємними, більш глибокими, більш дружніми у всіх сферах, що стосуються гуманітарних відносин (це й освіта, і спорт, і наука), та, безумовно, в економіці», - сказав Віктор Попов.

Почесне консульство Словацької Республіки в м. Харкові працюватиме за адресою: вул. Чернишевська, 26.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram