ГоловнаПолітика

Росія затягує справу про "скіфське золото", - Мінкульт

Виставка проходила в 2014 році в Амстердамі і завершилася після окупації Криму Російською Федерацією.

Росія затягує справу про "скіфське золото", - Мінкульт
Фото: EPA/UPG

Підконтрольні Росії кримські музеї затягують розгляд справи про "скіфське золото" і вже готуються до наступного етапу в разі програшу в Апеляційному суді Амстердама.

Про це повідомила перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко, повідомляє Крим.Реалії.

"Ми підозрюємо, що кримські російські музеї не зупиняться, до останнього будуть тягнути час. Така позиція Росії: зайняти якомога більше часу. Тобто, всі свої відомості вони надають в останній день, коли це можливо, всі засідання затягуються з надією на те, що, "можливо, щось зміниться в світі, можливо, хтось визнає Крим"", - повідомила Фоменко.

Перший заступник міністра уточнила, що судове засідання відбудеться 11 березня 2019 року. На її думку, в травні-червні сторони отримають результат апеляції, яка стосується тієї частини, з якою не згодна російська сторона.

"Наша позиція ґрунтується на конвенції ЮНЕСКО 1970 року, вона чинна, тому ми і не відмовлялися від такого рішення, не подавали на апеляцію, це само собою зрозуміло ... Ми не сумніваємося, що це рішення буде на нашу користь, оскільки у нас є інформація про те, що російські представники кримського музею вже найняли юридичних радників, які працюють в касаційних судах, тобто, якщо програють в суді апеляційної інстанції, вони вже готуються до наступного - останнього рівня", - зазначила Фоменко.

Раніше голова комісії з культури і міжнаціональних відносин російської Громадської палати Криму, генеральний директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін повідомив, що розгляд апеляції в суді Амстердама у справі про "скіфське золото" з кримських музеїв відбудеться в березні 2019 року.

Нагадаємо, окружний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив повернути Україні експонати кримських музеїв. Предметом спору була колекція з 565 експонатів, наданих Амстердамському археологічному музею Алларда Пірсона для виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі". Позивачі - чотири кримських музеї - заявили, що подадуть апеляцію.

Виставка проходила в 2014 році і завершилася після окупації Криму Російською Федерацією. Згідно з українським законодавством, музейні об'єкти є частиною музейного фонду України та Міністерство культури України має вирішити, куди повернуться об'єкти з голландської виставки. Кримські музеї наполягають на нерозривності колекцій і на те, що експонати, вивезені з Криму до анексії його Росією, повинні повернутися в музеї, звідки вони були взяті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram