ГоловнаПолітика

На суді в Польщі назвали замовника підпалу ужгородського офісу спілки угорців

Ним виявився німецький ультраправий журналіст Мануель Оксенрайтер.

На суді в Польщі назвали замовника підпалу ужгородського офісу спілки угорців
Мануэль Оксенрайтер
Фото: myrotvorets.center

Міхал Прокопович, якого судять у Польщі за організацію підпалу ужгородського офісу спілки угорців, під час першого засідання назвав замовника злочинів. Ним виявився німецький ультраправий журналіст Мануель Оксенрайтер.

"Усі дії були здійснені згідно з чіткими інструкціями Мануеля Оксенрайтера. Моєї ініціативи в цьому не було. Основною метою було не розпалити міжнаціональну ворожнечу, а скомпрометувати українських бандерівців", - цитує Прокоповича "Радіо Свобода".

Оксенрайтер - редактор ультраправого журналу "Zuerst!", дугінець, помічник депутата Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" Маркуса Фронмайєра, був "спостерігачем" на так званих виборах "ЛНР".

Підпал угорського культурного центру стався 4 лютого 2018 року і був розкритий за гарячими слідами. Українська влада відразу назвала імена паліїв: Адріан Марглевський з Кракова і Томаш Шимков'як з Бидгоща. Пізніше стало відомо, що організатором підпалу став ще один поляк - Міхал Прокопович, член неофашистської організації "Фаланга" і партії "Зміна" (її лідер Матеуш Піскорський уже третій рік під арештом за звинуваченням у співпраці з російською розвідкою).

Усіх трьох відправили під суд на початку січня. Тоді ж з'явилася інформація про те, що злочин скоїли троє поляків на замовлення німецького журналіста.

Нагадаємо, 4 лютого 2018 року в Ужгороді в офіс Товариства угорської культури кинули пляшку із запалювальною сумішшю. Відразу після цього уряд Угорщини звернувся до ОБСЄ з проханням захистити закарпатських угорців.

У ніч на 27 лютого в ужгородському офісі Товариства угорської культури Закарпаття знову сталася пожежа. Вогонь знищив меблі та частину майна на площі 25 квадратних метрів. Порушено справу за ч. 2 ст. 194 КК - "умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу".

У Закарпатській області проживає 150-тисячна угорська меншина. Між Будапештом і Києвом триває конфлікт, пов'язаний з українським законом про освіту. Як стверджує Угорщина, цей закон порушує права національних меншин навчатися рідною мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram