ГоловнаПолітика

Документи «Бредкресту» спростовують будь-яку причетність Мартиненка – адвокат

Справу проти екс-нардепа він продовжує називає піаром.

Документи «Бредкресту» спростовують будь-яку причетність Мартиненка – адвокат
Фото: Сергей Нужненко

НАБУ і САП маніпулятивно намагаються пов’язати Миколу Мартиненка з компанією «Бредкрест», щоб перевести увагу із відсутності збитків у так званій «справі Мартиненка». Але всі документи спростовують причетність екс-депутата до цієї компанії.

Так адвокат Петро Бойко прокоментував перебіг суду по справі, в якій фігурує Микола Мартиненко. Про це повідомляє  прес-служба  екс-депутата.

За словами адвоката,  звинувачення в справі стосуються нібито збитків для держави від контракту «Енергоатому» з чеською «Шкодою». «Але ціна обладнання «Шкоди» була стандартною для  європейських країн. Незалежні експертизи свідчать про відсутність  збитків і самого складу злочину. Навпаки, держава отримала багатомільйонний прибуток», - наголосив Бойко.

«Тому близькі до НАБУ прокурори САП намагались, по-перше,  приховати від суду докази про економічну обґрунтованість цього контракту. По-друге, усвідомлюючи провальність цієї справи, прокурори з усіх сил затягують її розгляд,  по багато разів зачитують одні й ті ж папери, що не мають стосунку до справи і до Мартиненка.  По-третє,  прокурори   перевели справу на обговорення діяльності компанії «Бредкрест», з якою «Шкода» (а не «Енергоатом»!) мала економічні відносини. Це питання до чеської «Шкоди»,  і точно не до Миколи Мартиненка», - підкреслив адвокат.

«Однак,  - сказав він,  - НАБУ і їхня група підтримки з усіх сил намагаються прив’язати сюди прізвище Мартиненка. Хоча всі документи про створення, власність і функціонування «Бредкресту» спростовують фігурування екс-депутата».

Адвокат відзначив, що в НАБУ давно був установчий договір компанії «Бредкрест», яка є акціонерним товариством. «Обвинувачення чудово знає, що Микола Мартиненко там ніколи не фігурував,  акціями не володів, не розпоряджався коштами «Бредкресту» і не брав жодної участі в діяльності цієї компанії. Ксерокопія без печатки про нібито відкриття рахунку, якою розмахують НАБУ і САП – це смішно. В банківську анкету можна вписати дані будь-якої людини. Але головне інше: на той момент цієї компанії не існувало і відкриття її рахунку було неможливим. Це як народити дитину без вагітності», - сказав Петро Бойко.

Він повідомив, що перевірка швейцарських органів показала законність і прозорість діяльності цієї компанії. «Ніяких звинувачень у Швейцарії проти «Бредкресту» не висувалось. Про це НАБУ і САП теж мовчать. Натомість намагаються спекулювати на родичах Мартиненка, подаючи їхні фінансові операції як щось компрометуюче. Хоча там немає жодних порушень, а головне - там ніде не фігурує сам Мартиненко. Однак прокурори маніпулятивно нав’язують тезу «Мартиненко має відповідати за діяльність інших людей, бо вони є його родичами».  Та вони є дорослими людьми  і в якості свідків пояснять  в суді всі свої дії», - наголосив адвокат.

«НАБУ та їхня група підтримки кивають на справу в Швейцарії. Але ця справа з самого початку була піарною і за 5 років там нічим не закінчилась - інакше її давно б передали до швейцарського суду. Вона перетворилась на «чемодан без ручки», який швейцарський прокурор радісно відправив до НАБУ. В Україні НАБУ і САП разом із галасливими «активістами» апелюють до розпіареної «швейцарської флешки». Це  як туземці моляться на скляні буси. Мета  цієї «молитви» - витиснути із суду незаконне рішення. Проти Мартиненка йде неоголошена війна, яка почалась ще під час роботи попереднього уряду і була складовою політичної боротьби», - говориться в коментарі адвоката.

Переклад установчого договору компанії "Бредкрест"
Переклад установчого договору компанії "Бредкрест"

 

                                                                                        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram