ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував РПЦ показати свій томос

"А де їхній томос? Сталіним підписано? "   

Порошенко запропонував РПЦ показати свій томос
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко запропонував Російській православній церкві довести свою канонічність і продемонструвати власний томос. Про це глава держави заявив, виступаючи на площі біля Спасо-Преображенського кафедрального собору у Вінниці, повідомляє прес-служба президента.

Порошенко заявив, що ніхто не має права закривати перед українцями двері Божого храму і визначати, хто є канонічним.

"І от зараз наша церква є канонічною, а нехай вони зараз самі розберуться, покажуть томос... А де їхній томос? Сталіним підписано? Ось це все з цього і починалося. Правда - її не приховаєш", - заявив глава держави.

Він наголосив, що двері кожного храму мають бути відчиненими перед українцями.

"І українець не має питати, якого патріархату церква, оскільки він до Бога йде. І вся церква повинна бути єдина", - додав глава держави.

Як повідомлялося, 13 січня в Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці провели подячний молебень за отримання томосу про автокефалію і cтворення Православної церкви України, в якому взяли участь президент України Петро Порошенко, предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній і митрополит Вінницький і Барський Симеон. Під час літургії томос був у храмі.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос для ПЦУ. 6 січня документ офіційно вручили митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

7 грудня предстоятель ПЦУ провів божественну літургію в Соборі Святої Софії в Києві. Під час богослужіння в соборі був Томос. Потім документ знову відвезли в Стамбул, де 9 січня його підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram