ГоловнаПолітика

ГПУ закрила справу проти екс-гендиректора "Укрхімтрансаміаку" Бондика

Арешт з його рахунків у Швейцарії знято.

ГПУ закрила справу проти екс-гендиректора "Укрхімтрансаміаку" Бондика
Виктор Бондик
Фото: eizvestia.com

Генеральна прокуратура закрила кримінальне провадження проти підозрюваного в розкраданні державних коштів екс-гендиректора держпідприємства "Укрхімтрансаміак" Віктора Бондика.

Про це йдеться в матеріалах суду.

Відзначають, що в грудні 2018 року адвокати попросили суд зняти арешт у швейцарському банку з рахунків компанії Spess Asset Management B. V., кінцевим бенефіціаром якої є Бондик. У мотивувальній частині клопотання захист вказав, що кримінальне провадження проти їхнього клієнта закрив прокурор ГПУ.

"Постановою прокурора 4-го відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих Головного слідчого управління Департаменту бюро розслідувань ГПУ молодшого радника юстиції А. Паршутіна від 22 листопада 2018 року кримінальне провадження № 12013110000001296 проти підозрюваного в частині здійснення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата державних коштів в особливо великих розмірах) КК України, закрито в зв'язку з встановленою відсутністю в діянні складу кримінального злочину", - йдеться в повідомленні.

Адвокат вказав, що прокурор, закриваючи справу проти Бондика, не зняв арешт з його майна і попросив суд зробити це. Суд задовольнив це прохання і зняв арешт з банківських рахунків екс-гендиректора "Укрхімтрансаміаку".

Прокурори не заперечували проти задоволення заявлених адвокатом клопотань про скасування арешту.

Нагадаємо, в березні 2018 року генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Генеральна прокуратура повідомила про підозру Бондика, а його рахунки в швейцарському банку арештовано. За попередніми підрахунками, дії Бондика призвели до збитків у розмірі $2,3 млн.

Раніше Генпрокуратура Швейцарії тимчасово арештувала $29,6 млн на банківському рахунку в Bank Vontobel AG, що належать компанії Бондика, в рамках розслідування справи за фактом відмивання коштів. Федеральне відомство юстиції Швейцарії передало Україні документи, які стануть доказами.

У вересні 2017 року у справі про розкрадання в "Укртрансаміак" відбулося перше затримання: під варту взяли в.о. директора держпідприємства Ігоря Трегубенка, колишнього заступника Бондика. При цьому затримання відбулося не за ордером ГПУ, а за ордером Національного антикорупційного бюро, яке паралельно взялося за розслідування.

"Укрхімтрансаміак" було створено в 2001 році і є монополістом в Україні з транспортування рідкого аміаку магістральними трубопроводами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram