ГоловнаПолітика

Українська і російська омбудсменки домовилися про зустріч у Москві в понеділок

Денісова обговорила з Москальковою умови утримання політв'язнів у РФ.

Українська і російська омбудсменки домовилися про зустріч у Москві в понеділок
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова провела телефонну розмову з російською омбудсменкою Тетяною Москальковою.

Про це вона повідомила у Фейсбуці.

"Ми обговорили питання організації нашої з нею можливої зустрічі в понеділок у Москві. Я висловила свою повну готовність зустрітися з нею, адже тем для обговорення у нас дуже багато", - написала Денісова.

Українська омбудсмен також подала Москальковій запит з приводу дотримання прав українських політв'язнів Олега Сенцова, Романа Сущенка, Володимира Дудки, Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Павла Гриба, Едема Бекірова, Кязима Аметова, Асана Чапуха і багатьох інших. Денісова зазначила, що стосовно всіх вона відправила відповідні листи і досі чекає на відповіді.

"Крім того, я розповіла їй про кримського татарина Едема Бекірова, якого вчора так званий «суд» у Криму залишив під вартою. Я нагадала Тетяні Москальковій, що вже зверталася до неї в грудні про необхідність забезпечення його медичною допомогою. Бекіров - інвалід першої групи і потребує постійного медичного догляду. В умовах СІЗО в нього значно погіршилося здоров'я і загроза інфаркту та виникнення гострого септичного стану через незагоєну рану правої гомілки. Це підтверджується і медичними довідками, які я їй також надала. Просила російського омбудсмена звернути увагу на це, і вона пообіцяла, що з'ясує всі обставини стану його здоров'я. Сподіваюся, що йому нададуть кваліфіковану допомогу", - написала Денісова.

Раніше українська омбудсменка також повідомила, що подала письмовий запит Москальковій з приводу стану здоров'я Станіслава Клиха. "Станіслав скаржиться на сильний біль у серці, нирках, печінці, проблеми з ногами і підозрює ймовірне захворювання на рак шкіри. Він хотів, щоб його обстежили, але, як повідомила його мама, лікарі взяли в нього на аналіз тільки кров і сечу. Жодного діагнозу так і не поставили і повернули в тюремні стіни", - підкреслила Денісова.

Вона зазначила, що за останні два місяці це вже третє її звернення до Москалькової щодо забезпечення дотримання прав політв'язня Клиха.

Нагадаємо, у 2018 році з російського полону вдалося звільнити тільки трьох українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram