ГоловнаПолітика

Євросоюз закликав Росію звільнити незаконно утримуваних українців

ЄС вимагає забезпечити допуск на територію Криму незалежних правозахисників.

Євросоюз закликав Росію звільнити незаконно утримуваних українців
Фото: скриншот из видео

Європейський Союз закликав Росію відпустити затриманих в Керченській протоці українських моряків та інших громадян України, які, за твердженням Брюсселя, також утримуються незаконно, повідомляє DW.

"Усі громадяни України, які незаконно утримуються на Кримському півострові і в РФ, а також екіпаж суден, затриманих Росією 25 листопада, повинні бути негайно звільнені", - йдеться в повідомленні Європейської служби зовнішньополітичної діяльності (EEAS), опублікованому на її сайті в четвер, 10 січня.

У заяві EEAS названо, зокрема, 20-річного Павла Гриба, який був затриманий в Білорусі в серпні 2017 року, оскільки, за версією слідчих, в соцмережах переконував 17-річну Тетяну Єршову з Сочі закласти саморобний вибуховий пристрій в школі. Брюссель закликає "негайно" звільнити молоду людину і забезпечити йому доступ до українських лікарів для надання необхідної медичної допомоги, як цього раніше зажадав Європейський суд з прав людини.

ЄС також закликає до "негайного" звільнення кримськотатарського активіста Едема Бекірова, підозрюваного в зберіганні і передачі вибухових речовин і боєприпасів. Його затримала російська влада в грудні 2018 року на в'їзді в анексований Крим, де він планував відвідати родичів. Брюссель чекає, що Бекірову також буде надана медична допомога, якої він потребує.

Євросоюз нагадує, що не визнає анексію Криму і Севастополя та вимагає забезпечити допуск на їх територію незалежних правозахисників.

Раніше повідомлялося, що наступного тижня Лефортовський районний суд Москви продовжить утримання під вартою українських військовополонених моряків. Засідання призначене на ранок вівторка, 15 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram