ГоловнаПолітика

Мін'юст Росії зажадав виключити з колегії кримського адвоката Курбедінова

Курбедінов є кримськотатарським активістом і захищає інтереси військовополоненого українського моряка Небилиці.

Мін'юст Росії зажадав виключити з колегії кримського адвоката Курбедінова
Еміль Курбединов
Фото: facebook/Emil Kurbedinov

Міністерство юстиції Росії зажадало вилучити з колегії адвокатів захисника одного з заарештованих українських моряків - Еміля Курбедінова. Про це повідомила "Новая газета" з посиланням на лист із регіонального управління міністерства.

У документі зазначено, що колегія адвокатів повинна позбавити Курбедінова членства в організації через адміністративну справу, порушену проти нього в грудні 2018 року в окупованому Криму. Приводом для адмінарешту стала публікація в фейсбуці за 2013 рік, де адвокат згадав організацію Хізб ут-Тахрір, яку в Росії вважають екстремістською.

Курбедінов пообіцяв оскаржити припис Мін'юсту. Він заявив, що добровільно не вийде з колегії, і зазначив, що "антиекстремістське законодавство - лише інструмент для переслідувань, у цьому випадку незалежних адвокатів".

У разі виключення з колегії Курбедінов не зможе вступити в іншу адвокатську організацію, і також не зможе створити власне адвокатське утворення, що призведе до позбавлення статусу адвоката. Водночас Мін'юст може ліквідувати всю колегію адвокатів, якщо та відмовиться виключити Курбедінова зі своїх лав.

Голова Міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков підтвердив, що членом НКО не може бути людина, стосовно якої є рішення суду, що встановлює ознаки екстремістської діяльності. За його словами, раніше Мін'юст висував аналогічні претензії тільки щодо осіб, засуджених у кримінальних справах, а адміністративні справи приводом для виключення з НКО не використовувалися.

Нагадаємо, в грудні 2018 року окупаційний суд Криму засудив Курбедінова до 5 діб адміністративного арешту за публікацію п'ятирічної давнини в Фейсбуці, причому на момент публікації Крим ще не був окупований. Курбедінов захищає кримськотатарських активістів і представляє інтереси арештованого після конфлікту в Керченській протоці командира корабля ВМС України "Нікополь" Богдана Небилицю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram