ГоловнаПолітика

Росія поверне зруйнований Донбас, тому що він їй не потрібен, - Кравчук

Перший президент України впевнений, що Путін не наважиться на відкриту агресію.

Росія поверне зруйнований Донбас, тому що він їй не потрібен, - Кравчук
Леонид Кравчук
Фото: rian.com.ua

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук вважає, що Росія поверне Україні зруйнований Донбас, тому що він їй не потрібен.

Про це він заявив в інтерв'ю "Фактам".

Відповідаючи на питання, коли закінчиться війна, Кравчук зазначив: "Путін офіційно сказав, що з Порошенком не обговорюватиме жодних питань. Зруйнований Донбас Росія поверне, тому що він їй не потрібен. Але питання деокупації Донбасу і Криму не можна розглядати разом. Допоки не сядемо за стіл з Кремлем, нічого не буде".

При цьому він переконаний, що інші країни будуть допомагати Україні.

"Нам допомагатимуть, сприятимуть, але вирішити цю проблему повинні ми з Росією. Звичайно ж, за наявності пресингу Заходу", - сказав Кравчук.

На його думку, російський президент РФ Володимир Путін не наважиться на масштабний наступ, незважаючи на те, що РФ постійно стягує військових і техніку до кордону з Україною."Вона (армада, - ред.) стоїть уже чотири з половиною роки. Росіяни і раніше стягували туди війська. Просто ми не говорили про це з таким «переляком»", - зазначив Кравчук.

"Вірю, що ні (не почне наступ, - ред.). І скажу чому. Вони анексували Крим, але не можуть з ним упоратися. Уявіть, що, не дай Боже, зійдуть з розуму і окупують усю Україну. Їх військової могутності на це, може, і вистачить. Але ж потім треба буде змусити український народ жити так, як хоче Путін. Тобто перевести сюди органи примусу, витратити більшу частину свого бюджету, щоб утримати Україну в покорі. Ми будемо битися до останнього. Думаю, що Путін це розуміє. Тому йому важливо зараз погрожувати. Влаштував у Керченській протоці цю провокацію, подивився, як світ реагує. Слава Богу, реакція була дуже гостра. Це означає, що цивілізований світ з нами, про що свідчить ухвалена резолюція ООН", - підкреслив перший президент.

Нагадаємо, спецпредставник США з питань України Курт Волкер вважає, що Росія шукає привід для нової агресії проти України.

Президент Петро Порошенко перед цим зазначав, що РФ значно посилила своє військове угруповання уздовж кордону з Україною. За його даними, зараз там 28 батальйонних тактичних груп. Угруповання налічує близько 80 тисяч військових, 1120 танків, 2600 броньованих машин, 1230 артилерійських систем, 442 комплекси систем залпового вогню, 6 оперативно-тактичних ракетних комплексів.

Наприкінці грудня начальник Генштабу Віктор Муженко заявив, що Україна готова розгорнути війська в разі прямого вторгнення Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram