ГоловнаПолітика

Манафорт обговорював з Килимником "мирний план" для України, - The New York Times

Адвокати Манафорта не зуміли засекретити частину відповіді на звинувачення Мюллера в брехливих свідченнях.

Манафорт обговорював з Килимником "мирний план" для України, - The New York Times
Фото: politeka.net

Екс-голова передвиборного штабу Дональда Трампа Пол Манафорт ділився даними опитувань під час передвиборної кампанії 2016 року з пов'язаним з російською розвідкою Костянтином Килимником, пише The New York Times.

Такі звинувачення містить поданий адвокатами Манафорта документ, який мали частково приховати, але він містив помилку форматування, яка випадково розкрила інформацію.

В одній частині заяви, яку адвокати Манафорта намагалися відредагувати, сказано, що Манафорт "міг неодноразово обговорювати "мирний план" для України з російським юристом Костянтином Килимником".

Слідчі з'ясовують, чи намагалася Росія вплинути на команду Трампа, щоб домогтися дозволу на військові дії між Росією і Україною.

"Були запропоновані різні "мирні плани", в тому числі щонайменше один, який передбачав скасування американських санкцій проти Росії. Пан Манафорт і пан Килимник роками працювали в тісній співпраці в ім'я українських інтересів, орієнтованих на Росію", - зазначає видання.

Прокурори також також звинуватили Манафорта в тому, що він брехав спецпрокурору Мюллеру про свої контакти з Білим домом, про виплати комісії за політичні дії на підтримку Трампа, а також про те, як він і Килимник намагалися вплинути на показання свідка, щоб скасувати кримінальне обвинувачення.

Адвокати Манафорта стверджують, що він не вводив в оману федеральну владу навмисне. За їхніми словами, причиною хибних свідчень стали "погана пам'ять, відсутність доступу до власних записів і хвороби Манафорта".

Нагадаємо, Манафорт увійшов до складу передвиборного штабу Трампа в березні 2016 року. Уже через два місяці він очолив виборчу кампанію майбутнього президента США, хоча в серпні того самого року йому довелося покинути штаб через скандал, що розгорівся в пресі.

У серпні 2018 присяжні визнали Манафорта винним за 8 з 18 пунктів звинувачення в рамках першої справи - про банківське шахрайство й ухиляння від сплати податків. Манафорту загрожує до 10 років позбавлення волі, і обвинувальний висновок у другій справі міг би збільшити цей термін.

У вересні 2018 року Манафорт визнав провину у змові проти США і у змові з метою перешкоджання правосуддю.

Манафорт працював на українських політиків з 2005-го по 2014 рік. Тоді він консультував Партію регіонів і Віктора Януковича, а також співпрацював з українськими олігархами Рінатом Ахметовим, Сергієм Льовочкіним та іншими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram