ГоловнаПолітика

Окружний суд Києва дозволив народним депутатам відрядження в пленарні дні

Парубій відмовився підписувати заявки про відрядження на пленарному тижні ще в 2016 році.

Окружний суд Києва дозволив народним депутатам відрядження в пленарні дні
Фото: hyser.com.ua

Окружний адміністративний суд м.Києва дозволив народним депутатам України виїжджати у відрядження в дні пленарних засідань парламентів. Таким чином суд частково задовольнив адміністративний позов народного депутата Сергія Власенка (фракція "Батьківщина") до голови Верховної Ради України Андрія Парубія, повідомляє прес-служба суду.

Суд визнав протиправним і скасував пункт в розпорядженні спікера "Про деякі питання дотримання прав, виконання обов'язків і посилення відповідальності народного депутата України у Верховній Раді України", що забороняє депутатам їздити у відрядження в дні пленарних засідань. Також суд визнав протиправними дії спікера з підготовки та направлення листа, яким відмовлено в узгодженні відряджень народних депутатів.

Своє рішення суд мотивував тим, що повноваження голови Верховної Ради, встановлені Конституцією України та законом "Про Регламент Верховної Ради України", не можуть тлумачитися як повноваження, які наділяють спікера правом встановлювати нові права/обов'язки або створювати обмеження в роботі народного депутата під час виконання ним своїх повноважень.

Окружний адміністративний суд м.Києва розглядав цю справу з березня 2018 року.

Нагадаємо, спікер парламенту Андрій Парубій заборонив депутатам призначати відрядження (крім поїздок офіційних делегацій) в дні пленарних засідань, оскільки депутати під цим приводом перестали відвідувати пленарні засідання, фактично паралізувавши роботу законодавчого органу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram