ГоловнаПолітика

Гудзяк: РПЦ має колосальну підтримку держави, а до церкви ходять 1-2% росіян

Утворення ПЦУ, на його думку, загострило необхідність реформування російської церкви.

Гудзяк: РПЦ має колосальну підтримку держави, а до церкви ходять 1-2% росіян
Борис Гудзяк

Втрата парафій Російської православної церкви після утворення Православної Церкви України, ймовірно, призведе до того, що і РПЦ, і православні зрозуміють, що церква потребує реформи. Таку думку в програмі KishkiNA висловив єпископ Української греко-католицької церкви, президент Українського католицького університету Борис Гудзяк.

"Поки Росія буде дивитися на цей процес (перехід парафій РПЦ у ПЦУ, - ред.) як на загрозу, вона не зможе приймати від нього плоди. Російська православна церква, це стосується і інших церков, і нас всіх, потребує життя, розвитку, росту і глибокої реформи. Їй потрібно звільнитися від імперських масштабів, колоніальних практик і теорій, які не звертаються сьогодні до духовного життя людей", - зазначив Гудзяк.

На його думку, ці події змусять і "православних у Росії задуматися, чим вони взагалі займаються".

"Ми повинні робити те, що дає життя. Поки ми залишаємося заручниками ситуації, ми тримаємося за безперспективні погляди і постулати, і будемо в'янути. Російська православна церква має колосальну підтримку держави, бюджети, надбудови, зовнішнє представництво, зокрема в Парижі. Там було побудовано храм і культурний центр, публічно говорять про те, що на це пішло 160 млн доларів. На ньому так і написано: "Будувала Російська Федерація". Але питання в тому, чи ходять росіяни в Російську православну церкву - 1-2%, 4-5% - у великі свята. Більшість людей залишається поза церквою. Є члени цієї церкви, як пан Лукашенко, наприклад, який говорить: "Я - атеїст, але православний". Але як можна бути безбожним християнином?" - резюмував президент УКУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram