ГоловнаПолітика

Політолог назвав імовірного замовника підпалу ужгородського офісу спілки угорців

Злочин стався в лютому минулого року.

Політолог назвав імовірного замовника підпалу ужгородського офісу спілки угорців
Фото: UNN

Політолог Антон Шеховцов вважає, що ймовірним замовником підпалу ужгородського офісу Спілки угорців був німець Мануель Оксенрайтер.

Інформація про те, що злочин скоїли три поляки на замовлення німецького журналіста, з'явилася напередодні в польських ЗМІ, але без вказівки імен.

Підпал угорського культурного центру розкрили гарячим слідом, українська влада назвала імена паліїв: Адріан Марглевський з Кракова і Томаш Шимков'як з Бидгоща. Пізніше стало відомо, що організатором підпалу став ще один поляк - Міхал Прокопович, член неофашистської організації "Фаланга" і партії "Зміна" (її лідер Матеуш Піскорський уже третій рік під арештом за звинуваченням у співпраці з російською розвідкою).

Усіх трьох відправили під суд, про що повідомив сайт TVP.info.

"Я думаю, що знаю, хто цей німецький журналіст: Мануель Оксенрайтер. Занадто очевидно, чесно кажучи", - заявив Шеховцов у фейсбуці.

Фото: myrotvorets.center

Оксенрайтер - редактор ультраправого журналу Zuerst!, дугінець, помічник депутата Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" Маркуса Фронмаєра, був "спостерігачем" на так званих виборах "ЛНР".

Оксенрайтер (другий праворуч) разом з Прокоповичем (крайній праворуч)
Фото: twitter.com/A_SHEKH0VTS0V
Оксенрайтер (другий праворуч) разом з Прокоповичем (крайній праворуч)

Нагадаємо, 4 лютого 2018 року в Ужгороді в офіс Товариства угорської культури кинули пляшку із пальною сумішшю. Одразу після цього уряд Угорщини звернувся до ОБСЄ з проханням захистити закарпатських угорців. Співробітники поліції Закарпатської області встановили, що до підпалу будівлі можуть бути причетні громадяни Польщі Адріан Марглевський з Кракова і Томаш Рафал Шимков'як з Бидгоща. Марглевський і Шимков'як пов'язані з польською праворадикальною організацією "Фаланга".

У ніч на 27 лютого в ужгородському офісі Товариства угорської культури Закарпаття сталася пожежа. Вогонь знищив меблі та частину майна на площі 25 квадратних метрів. Порушено справу за ч. 2 ст. 194 КК - "умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу".

У Закарпатській області проживає 150-тисячна угорська меншина. Між Будапештом і Києвом триває конфлікт, пов'язаний з українським законом про освіту. Як стверджує Угорщина, цей закон порушує права національних меншин вчитися рідною мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram