ГоловнаПолітика

Українська церква не буде залежною від Вселенського патріархату, - екзарх Варфоломія

"Мы имеем духовные отношения. Это не значит, что украинская церковь является зависимой".

Українська церква не буде залежною від Вселенського патріархату, - екзарх Варфоломія
Фото: rada.go.ua

Нова Православна церква України не буде залежною від Вселенського патріархату.

Про це заявив екзарх Вселенського патріархату, архієпископ Памфілійський Данило (Зелінський) в коментарі "Прямому".

"Деякі особистості почали закидати Вселенській патріархії, що в Томосі вписана якась духовна залежність української церкви від Константинополя. Звичайно, це церква-мати. Ми маємо духовні відносини з церквою-матір'ю. Це не означає, що українська православна церква є залежною від Константинополя - вона має духовну спорідненість з нею, вона визнає верховенство Вселенського патріарха як першого серед рівних. Але це не означає, що вона має якусь залежність від Константинополя. Ви згадали про світ: миро надаватиметься Вселенським патріархатом Київської метрополії. Це ще раз підкреслює спорідненість двох церков. Це не обмежує церкви, а навпаки дає нам можливість бачити, що ми духовно об'єднані з церквою-матір'ю", - заявив екзарх.

Нагадаємо, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій (Архондоніс) підписав Томос для ПЦУ. 6 січня документ офіційно вручили митрополиту Київському і всієї України Епіфанію (Думенко).

7 грудня предстоятель ПЦУ проведе божественну літургію в Соборі Святої Софії в Києві. Під час богослужіння в соборі буде Томос.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram