ГоловнаПолітика

Порошенко гарантував релігійну свободу після створення ПЦУ

Держава буде поважати вибір церкви кожним громадянином.

Порошенко гарантував релігійну свободу після створення ПЦУ
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко гарантував збереження свободи віросповідання після створення Православної церкви України.

Про це він сказав у зверненні до народу після вручення томосу про автокефалію митрополиту Київському і всієї України Епіфанію (Думенко).

"Я як Президент гарантую від імені держави, що Україна поважатиме релігійний вибір і свободу віросповідання кожного громадянина", - пообіцяв Порошенко, який взяв участь в церемонії передачі томосу.

Слова президента стосуються існування в Україні так званої Української православної церкви Московського патріархату, підпорядкованої Російській православній церкві.

РПЦ відмовилася визнати створення Православної церкви України і наполягає на легітимності УПЦ МП. Однак за рішенням Синоду Вселенського патріархату від 11 жовтня, прийнято рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України.

Порошенко також заявив, що незалежна українська церква - це гарантія духовної свободи і запорука суспільної злагоди.

За словами президента, томос - це фактично ще один акт проголошення незалежності країни. "Він завершить утвердження самостійності Української держави, зміцнить релігійну свободу, міжконфесійний мир. Він посилить права і свободи громадян, особливо тих, які перебували поза спілкуванням із Вселенським православ'ям, яких несправедливо таврували неканонічністю", - заявив президент України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram