ГоловнаПолітика

Польща запропонувала призначити посла ООН в Україні і розширити "нормандський" формат

"Можливо, Німеччина і Франція вважають, що вони представляють Європу, але це не так".

Польща запропонувала призначити посла ООН в Україні і розширити "нормандський" формат
Фото: IOGT International

Голова МЗС Польщі Яцек Чапутович в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря ООН з питань України.

"Я виступаю за призначення спецпосланця генсека ООН з питань України", - сказав міністр.

Крім того, він вважає, що необхідно розширити "нормандський" формат, який зараз включає Україну, Росію, Німеччину і Францію.

"Можливо, Німеччина і Франція вважають, що вони представляють Європу, але, на нашу думку, це не так. Нас можуть представляти тільки європейські установи, в цьому випадку верховний представник, а не інші країни", - цитує міністра Яцека Чапутовича "Польське радіо".

У той самий час голова польського МЗС зазначив, що в більшості випадків політика Польщі та Німеччини щодо конфлікту між Росією і Україною є схожою. Вона ґрунтується на неприйнятті анексії Криму Росією і втручання на Донбасі, визнання того, що Росія є агресором і її дії проти українських кораблів у районі Керченської протоки теж були актом агресії.

Нагадаємо, що розмови про розширення "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Німеччина, Франція) час від часу виникають на різних рівнях. Найпопулярніша пропозиція - включити в неї США і Великобританію як гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом. Також бажання включитися в переговори декларувала Польща, але цю пропозицію ще у 2014 році заблокувала Росія.

Основна претензія до "нормандського формату" - відсутність істотного прогресу в мирному врегулюванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram