ГоловнаПолітика

Воронченко назвав повернення українських моряків "справою честі"

"Бойові побратими, ми з вами".

Воронченко назвав повернення українських моряків "справою честі"
Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Командувач Військово-Морськими силами Збройних Сил України адмірал Ігор Воронченко заявив, що повернення моряків з "Бердянська", "Нікополя" і "Яни Капу" стало справою честі для України.

Про це йдеться в його новорічному привітанні.

"25 листопада Росія здійснила відкритий акт агресії і захопила в полон 24 українських військових моряків. Ця подія сколихнула весь світ, згуртувала нас і об'єднала в боротьбі з країною-агресором. Бойові побратими, ми з вами", - заявив Воронченко.

"Повернення додому наших героїв - це зараз головне завдання, це наша справа честі", - підкреслив адмірал.

Нагадаємо, що 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людей - доправили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, прикордонних з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено воєнний стан.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину. Президент Росії Володимир Путін заявив, що їх не відпустять до судового вироку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram