ГоловнаПолітика

У 2018 році з російського полону вдалося звільнити тільки трьох українців, - Геращенко

У січні - Романа Савкова, в березні - двох прикордонників Богдана Марцоня та Ігоря Дзюбака.

У 2018 році з російського полону вдалося звільнити тільки трьох українців, - Геращенко
Фото: EPA/UPG

Протягом 2018 року з російських в'язниць вдалося звільнити тільки трьох українців: Романа Савкова, Богдана Марцоня та Ігоря Дзюбака. Про це у Facebook повідомила перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Як представник України в підгрупі з гуманітарних питань, майже щомісяця відвідувала Мінськ. На жаль, протягом цього року спільними зусиллями президента, дипломатів, прикордонників вдалося звільнити лише трьох наших: у січні - Романа Савкова і в березні - двох прикордонників з в'язниць РФ Богдана Марцоня та Ігоря Дзюбака", - написала Геращенко.

Політик наголосила, що перебуває в постійному контакті з сім'ями українських заручників і політв'язнів, утримуваних в Росії, неодноразово зустрічалася і намагається допомагати у вирішенні соціальних питань.

Геращенко також розповіла про свою участь у більш ніж 70 міжнародних зустрічах з представниками урядів та парламентів зарубіжних країн, міжнародних організацій і дипломатичних місій, на яких основним завданням було інформування про безпеку та гуманітарну ситуацію на Донбасі і в окупованому Криму, а також питання звільнення заручників.

Нагадаємо, бійця 92-ї бригади ЗСУ Романа Савкова, якого утримувала "ДНР", звільнили в січні в обмін на помилувану Порошенком Надію Козлову, уродженку міста Часів Яр Донецької області. Вона була засуджена за вбивство в листопаді 2014 року двох нацгвардійців.

Українських прикордонників Ігоря Дзюбака і Богдана Марцоня обміняли у форматі "2 на 2" в березні 2018 року. Вони зникли безвісти на кордоні з Росією в Сумській області в жовтні 2017 року. Потім стало відомо, що вони затримані російськими силовиками і заарештовані судом в Брянській області. Пізніше секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що прикордонників затримали на нейтральній смузі, тобто на території України.

Раніше Геращенко повідомила, що Росія остаточно відмовилася від переговорів щодо обміну полоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram