ГоловнаПолітика

Генасамблея ООН призначила дебати щодо ситуації в Україні на лютий, - Єльченко

Наприкінці лютого 2019 року виповнюється 5 років з початку російської агресії в Криму.

Генасамблея ООН призначила дебати щодо ситуації в Україні на лютий, - Єльченко
Фото: Пресс-служба МИД Украины

Спеціальні дебати про ситуацію в Україні відбудуться в Генасамблеї ООН наприкінці лютого. Про це повідомив постпред України в ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю агентству "Укрінформ".

Можливість призначення таких дебатів з'явилася завдяки внесенню восени 2018 року до порядку денного Генасамблеї на 2019 рік окремого пункту, присвяченого питанню України.

"Щоразу, коли ми хотіли порушити якесь питання в Генасамблеї, нас запитували: "З якого пункту?" Є і загальні пункти, до яких можна було прив'язатися, - підтримання миру й безпеки, мирне врегулювання конфліктів... Але вони всі такі, невідокремлені. Нам дуже важливо мати конкретний пункт, який чітко стосується окупованих територій України - Криму і Донбасу. Тепер він є", - сказав дипломат.

Він зазначив, що рішення про включення цього пункту дуже не подобалося російській делегації, яка з усіх сил намагалася його зупинити.

"Це рішення ми провели через так званий генеральний комітет Генасамблеї, який ухвалює порядок денний на весь наступний рік. Без опору Росії не обійшлося. Було важко. Адже для росіян це додатковий подразник. Їм це дуже не подобалося", - розповів Єльченко. 

Водночас він уточнив, що наразі невідомо, чи будуть ухвалюватися рішення за результатами дебатів, хоча й не виключає такої можливості. Українська делегація ще не почала роботи над проектом рішення.

За словами Єльченка, дебати призначено саме на кінець лютого не випадково, адже це хороший привід нагадати про причини і суть російської агресії, якій у ці дні виповнюється 5 років.

Нагадаємо, минулого тижня Генеральна Асамблея ООН не підтримала підготовлений Росією проект резолюції про продовження чинності та дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram